Kövesse Facebook oldalunkat!

Szeptember 14-én megváltozik az internetes vásárlás az uniós szabályozás hatására, amelynek köszönhetően biztonságosabb lesz az online vásárlás, és elindul az úgynevezett nyílt bankolás – mondta az Erste Bank Hungary Zrt. digitális csatornák igazgatóságának vezetője kedden Budapesten, egy sajtóbeszélgetésen.

Bek-Balla László közölte: szeptember 14-étől az internetes banki belépéshez nem lesz elég a felhasználónév és a jelszó, és az internetes vásárlásnál is több kell majd a kártya adatainál. A jövőben a bankoknak még egy módon meg kell győződniük arról, hogy valóban ügyfelük akar-e vásárolni, vagy a netbankba belépni. Ezt gyakorlatilag csak mobiltelefonnal lehet majd megvalósítani – tette hozzá.

A mobilos azonosítás módja (sms, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód vagy éppen a banki applikáción át érkező push notification üzenet, vagyis a képernyőn felugró üzenetek) pénzintézetenként különböző lehet. Ha netbankos műveletekről vagy akár kártyás fizetésről van szó, az ügyfelek számára a legegyszerűbb megoldás a push üzenet, amelyet az Erste mindig a mobilbank-applikációba küld majd.

Az erős azonosításhoz nélkülözhetetlen lesz a mobiltelefon, ezért minden ügyfélnek ellenőriznie kell, hogy jó mobilszámot adott-e meg bankjának – mondta Bek-Balla László.
Az igazgató közölte: eddig az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél nem kellett megadni a PIN-kódot – szeptember 14. után azonban előfordulhat, hogy ezt is kérik majd.
Az előírás az, hogy ha több érintéses fizetés együttes összege eléri a 150 eurót (mintegy 48 ezer forint), a banknak PIN-kódot kell kérnie.

Elmondta azt is, szeptember közepétől jön a nyílt bankolás is, ami azt jelenti, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy ügyfeleik engedélyt adhassanak külső, nem banki szolgáltatóknak a számlához való hozzáférésre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltatók az ügyfelek pénzügyeinek egyszerűbb intézéséhez kidolgozott webes vagy mobilos alkalmazások során elkérhetik a számlaszámot, majd engedélyt kérnek arra, hogy megismerjék a számlaegyenleget, akár a teljes számlatörténetet, sőt arra is, hogy megbízásokat fogadjanak és kezeljenek.

Az ügyfél dönt azonban arról, hogy kivel osztja meg adatait, őt megkeresni pedig csak azok a szolgáltatók lesznek jogosultak, akik rendelkeznek a Magyar Nemzeti Bank engedélyével – mondta Bek-Balla László.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...