Kövesse Facebook oldalunkat!

Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy érdemes kivárni az ingatlanvásárlással, még akkor is, ha újépítésű ingatlanról van szó. Ugyanakkor, ha vetünk egy pillantást az elmúlt egy-két évben jellemző trendekre, és mindehhez hozzávesszük a kedvezményes áfa körüli bizonytalanságot, akkor már egy kicsit másként fest a helyzet.

Nem lesz olcsóbb az újépítésű

Minél előbb sikerül valakinek kiválasztania újépítésű társasházi lakását, és belevágnia a vásárlási folyamatba, annál olcsóbban fog hozzájutni. Az újépítésű lakások ára ugyanis – annak ellenére, hogy egyre növekszik a kínálat – nem lesz már alacsonyabb – hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője.

Mi az oka a folyamatos áremelkedésnek?

Az áremelkedés egyik oka, hogy emelkednek az építési költségek, többek között az építőpart egyre inkább feszítő munkaerőhiány miatt, de közrejátszik az is, hogy egyre drágábbak az építőanyagok. Mint a szakértő elmondta, az építési költségek eddigi emelkedése annyira nagymértékű volt az elmúlt években, hogy emiatt folyamatosan emelni kellett az új építésű projektekben megépülő lakások eladási árain.

Az áremelkedés másik oka viszont az, hogy minél közelebb van egy projektnél az átadási határidő, annál magasabb áron kínálják a beruházók a benne található ingatlanokat.

Egyre több fejlesztés jut el ugyanis befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok többe kerülnek, mint a tervezőasztalon lévők. Egyszerűen azért, mert a vásárlók jobban bíznak azokban az ingatlanokban, melyek már elkészültek, vagy egy bizonyos készültségi foknál tartanak – tehát már látható az ingatlan -, így ezek iránt nagyobb az igény.

2019 végéig marad az 5 százalékos ÁFA

  • Amire még fontos figyelni a vásárlást fontolgatóknak, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig marad az új lakások 5 százalékos áfája.
  • Azokat a projekteket melyek eddig az időpontig elkészülnek, még nem érinti – azaz nem drágítja – az áfa emelkedése.
  • Ezután viszont tovább emelkedő, sőt megugró árakra számíthatunk, ugyanis a kivitelezők innentől már beépítik az eladási árakba a nagyobb mértékű áfát.

Balla Ákos szerint tehát minél előbb vásárolt valaki újépítésű lakást, annál jobban jár. És nemcsak azért, mert olcsóbban jut hozzá az ingatlanhoz, hanem azért is, mert nagyobb kínálatból is tud válogatni.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...