A professzionális befektetési folyamatban számos nagy tudású magyar és külföldi szakember, elemző dolgozik a színfalak mögött – derült ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjának májusi előadásán.

Így elemzik a befektetési alapokat az Aegonnál

Mélyreható elemzésen és kockázatanalízisen kell átesnie egy befektetési alapnak ahhoz, hogy az Aegon portfoliójába kerülhessen. Sokrétű és professzionális munka zajlik a színfalak mögött – ennek kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot Omaisz Réka, az Aegon Alapkezelő Zrt. befektetési alapok kiválasztásáért felelős vezetője az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjának májusi előadásán.

Először stratégiai elemzést végeznek

A befektetési alapok kiválasztásának több lépcsős folyamata a stratégiai szinttel indul. Míg az Aegon Prémium Dynamic Alapokba Fektető Részalap 30 százalékban tartalmaz részvényalapokat, 35 százalékban kötvény és pénzpiaci alapokat, 33 százalékban pedig abszolút hozamú és vegyes alapokat, addig az Everest ennél kockázatosabb összetételű, a részvény kitettsége a Dynamic portfólió duplája, azaz 60%.

Ezt követi a taktikai elemzés és a Quadrant modell

A stratégiai döntési szintet a taktikai követi. Ennek során az immár régiós központként működő magyar alapkezelő munkatársai a francia, amerikai, holland és a régiós kollégákkal együtt értékelik a különböző piacokat. A Quadrant modell alapján veszik figyelembe a makrogazdasági környezetet, az árazást, a piaci hangulatot és a technikai elemzés adatait, majd ezek összevetésével meghatározzák egy-egy eszközosztály, régió súlyát az alapban.
Rangsorolás az alapkiválasztási modell alapján

Miután összeállt az adott eszközosztályban elérhető és előre meghatározott szempontok szerint szűrt potenciális befektetési alapok listája, az alapkiválasztási modell segítségével az alapok rangsorolása történik kvantitatív szempontok szerint. Az alapkiválasztási modell a teljesítmény-, a kockázati– és a hozamkockázati mutatók elemzésére épül.

A kvantitatív elemzést követően még mindig sok apróság van, amit meg kell vizsgálni…

A kvantitatív elemzés azonban még nem elégséges a végső döntéshozatalhoz. Az Aegon-nál a legapróbb részleteket sem hagyják figyelmen kívül: kitérnek az alapot kezelő portfóliómenedzser javadalmazására, a csapat stabilitására, az elemzői háttérre. Lényeges, hogy ki milyen piaci körülmények között teljesít jól és milyen stratégiát követ, és természetesen fontos tényező az alap likviditása. Az átvilágítási kérdőívek beérkezését személyes vagy telefonos megbeszélések, majd értékelés és döntéshozatal követi.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...