Kövesse Facebook oldalunkat!

Az MNB figyelmeztetést adott ki honlapján az Invia World márkanévvel – állítása szerint – kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó osztrák Invia Gmbh tevékenysége kapcsán. A jegybank sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, az e tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek.

A cég nem szerepel az MNB által vezetett felügyeleti nyilvántartásokban

A Magyar Nemzeti Bank figyelemfelhívást jelentetett meg honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a bécsi székhelyű Invia Gmbh tevékenysége kapcsán. A jegybank ebben jelzi, hogy a társaság (amely magyar nyelven is elérhető internetes oldalt is működtet) nem szerepel az MNB által vezetett nyilvántartásokban, így

Magyarországon nem jogosult pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére.

Ez is érdekelheti:

A társaság honlapja szerint felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújt

Ennek keretében az általa birtokolt számítástechnikai eszközök kapacitását adja bérbe előfizetői részére, akik így saját ilyen eszközök beszerzése nélkül is bányászhatnak kriptovalutát. Egyéb információk szerint a társaság modellje – az ilyen jellegű szolgáltatásoknál egyébként szükségtelen – MLM rendszerre épül, a cég vezetőinek szakmai ismereteivel kapcsolatos állítások pedig ellenőrizhetetlenek.

A jegybank ismételten felhívja a figyelmet, hogy a decentralizált fizetésre használható virtuális eszközöknek (kriptovalutáknak) nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja – így az MNB – felügyelete alá sem, s a felügyelés nem terjed ki a kriptovalutákkal kapcsolatos bányászati szolgáltatásokra sem.




Nincs szabályozva a kriptovaluták jogi helyzete

  • A kriptovaluták jogi helyzete világszerte ma még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények. Hiányoznak a felelősségi és kárviselési előírások is.
  • Egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM rendszert, adott esetben piramisjáték-sémát működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az elenyészően csekély.
  • E kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

Ez is érdekelheti:

Óvatosságra int az MNB a kriptovaluta befektetésekkel kapcsolatban: mindenképp kérdezzünk – leginkább a kiszállásról – mielőtt beszállunk erre a piacra

Befektetés előtt így minimumként javasolt, hogy a befektetők a kockázatok értékelésén túl megbízható és valós információkat szerezzenek az adott tevékenységről, az érintett kriptovalutáról (pl. árfolyama, volatilitása) és annak üzemeltetőjéről (tényleges létezése, származási helye, belső szabályzatai, a rájuk vonatkozó nyilvánosan elérhető adatok stb.), kifejezetten kérdezzenek rá a befektetési döntést ajánló személynél, vagy a szervezőnél a befektetéssel járó kockázatokra, lehetséges veszteségekre és az értékesítési, valamint az ügyletből történő kiszállási lehetőségekre.

A közösségi médiában megjelenő – jellemzően szponzorált – tartalmakban szereplő információk gyakran elégtelenek a megalapozott befektetői döntések meghozatalához.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...