Kövesse Facebook oldalunkat!

Az üzleti világ észbe sem kapott, és a fiatalok, akiket néhány éve még feltörekvő tehetségként emlegettek, ma vezetői székekben ülnek milliárdos vállalati büdzséket vagy úttörő saját vállalkozásukat menedzselve. Az újgenerációs vezetők meglehetősen hasonló családi háttérrel, magánéleti és karrierválságokkal rendelkeznek.

Ezek már nem azok a fiúk és lányok, akik a rendszerváltáskor voltak

Az OD Partner és az Ascon Consulting kutatói ötven 1976 és 1987 között született vezetővel készítettek mélyinterjút, hogy megismerjék az újgenerációs vezetők hátterét, életstílusát és motivációit. A kutatási alanyok között voltak sikeres vállalkozók és nagyvállalati vezetők is, akiknek egymástól több szempontból eltérő életében meglepően sok a közös vonás.

  • Kiderült többek között, hogy a szüleik nevelési stílusa jelentősen meghatározta, milyen útra léptek: vállalati vezetők vagy vállalkozók lettek.
  • A korai munkavállalásban és a kitartásban igen, az iskola hosszútávú szerepében viszont már lényegesen kevésbé hisznek.
  • A korán jött stressz és kudarcok miatt sokkal fontosabb számukra az önismeret és a tudatosság, mint a 90-es évek vezetőinek, a pénzről és a hatalomról is jelentősen másként gondolkodnak.

Határozott véleményük van a női és férfi szerepekről, ám a magánéleti válságokat ők sem ússzák meg.

“A vállalatok felsővezetőinek és HR szakembereinek folyamatos kihívást jelent, hogy megértsék és motiválni tudják az új generáció vezetőit. A kutatásunk célja az volt, hogy feltárjuk a viselkedésmintáikat, és tisztább képet kapjunk arról, számukra mit jelent a karrier és a siker. Ezeket a tanulságokat osztjuk meg az érdeklődőkkel május 9-én az első hazai Leadership Talk Show keretében”

– mondta Dr. Bokor Attila, a felmérést vezető kutató.
Miért egyedi a kutatás? – a résztvevők válaszolnak

Baranyai Zsolt, Director of Product Supply – Teva Pharmaceuticals

A NEXTGEN kutatás több szempontból is hasznos. A résztvevők számára azért, mert: megismertek egy olyan közösséget, akik ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, ugyanazokra a kérdésekre keresik a választ. A HR-esek és vezetők számára pedig azért, mert a mi példánkon keresztül megérthetik:

Hogyan lehet megszerezni és megtartani azokat a tehetségeket, akik a gyorsan változó piaci környezetben akár egy nagyvállalaton belül is meg tudják honosítani a vállalkozói szellemet.

Barathi Tamás, Alapító, CEO – Colibri, Zyntern

Nagyon érdekesnek találtam a kutatási alanyok gyökerei, gyerekkora és alapvető motivációi között felfedezhető hasonlóságokat: Kiderült például, hogy a legtöbb sikeres vezető és vállalkozó legalább egyik szülőjének ugyanaz a hivatása. Ez azt jelenti, hogy vagy nagyon sokan dolgoznak ebben a szakmában, vagy az adott pálya jó hatással van a vezetői és vállalkozói készségek kialakulására. Emellett azt látom, hogy a vezetők kiválasztásában a kompetenciák és skillek mellett egyre nagyobb szerepet játszanak a személyiségjegyek. A kutatás érdekes mintákat tárt fel, amelyek hasznosak lehetnek ebben a folyamatban.

Hrubi Csilla, Enterprise Licensing Manager – Microsoft

A kutatás egészen sajátos dimenziókat vizsgálva támasztja alá, az újabb generáció alapvető mozgatórugóinak változását.

Az a cég/vezető, aki ezt nem használja megfelelő módon, biztosan lemarad azokhoz képest, akik figyelembe veszik ezt az új látásmódot a HR stratégia kialakításánál. Interjúalanyként megtapasztaltam, hogy ez a kutatás nem előre megálmodott téziseket szándékozott bizonyítani, hanem megérteni az összefüggéseket az ember és a vezető között, mindezt olyan nyitott és bizalmas légkört teremtve, hogy kedvem támadt megmutatni a lelkem – mesélte Hrubi Csilla
Dr. Somogy Patrícia, Home Staging specialista, MSP Design

Női vállalkozóként legkevésbé sem mondhatom, hogy átlagos kutatási alany lettem volna, éppen ezért volt számomra meglepő, milyen kiváló és rám is érvényes korkép rajzolódott ki az eredményekből. Beigazolódott, hogy mi egy átmeneti generáció vagyunk: néhány dologban még hasonlítunk a 90-es évek vezetőire, de sok mindenben már teljesen másként gondolkodunk.

Vészi Gábor, Alapító – Budapest School, a Facebook korábbi vezető mérnöke

A kutatás eredményei kiválóan leírják a karrier- és élethelyzetemet – mondja Vészi Gábor. A tanulságokat hallgatva különösen érdekesnek találtam, hogy nemcsak szakmailag, de a magánélet területén is sok volt a résztvevők között a hasonlóság:

Sokat tanultam a munka és magánélet összeegyeztetéséről, a párkapcsolatok kihívásairól és a családi háttér szerepéről.

A kutatás eredményeit elsőként a május 9-én megrendezésre kerülő NEXTGEN Leadership Talkson ismerhetik meg az érdeklődők. A rendezvényről részletek itt találhatóak.

Nyitókép: Baranyai Zsolt, Director of Product Supply – Teva Pharmaceuticals

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...