Az igazi tél érkeztével jelentős csapadékmennyiségre, éjszakai fagyokra, csúszós utakra és ezzel összefüggésben a téli gumi, illetve szükség esetén hólánc használatra figyelmeztetik az autósokat, vannak azonban, akiknek két keréken sem ér véget ilyenkor a szezon.

A kedvezőtlen idő dacára is sokan kelnek útra motorral, robogóval, netán kerékpárral

A Groupama Biztosító most a két keréken közlekedők számára gyűjtött össze hasznos tanácsokat ahhoz, hogy baleset nélkül vészelhessék át a telet.

Aki két keréken közlekedik télen, annak alapvető fontosságú a megfelelő közérzet biztosítása, és erre általában senki sem gondol.

Ahogy nyáron jó szolgálatot tesz a klímaberendezés egy felfórosodott autóban, télen a jó meleg ruha ugyanezt a célt szolgálja: kellemes közérzetet biztosít. Minél jobban átfázunk, annál veszélyesebbé válik a téli kétkerekűzés. 

„Ennek oka, hogy éppen mikor a szokottnál is fokozottabb figyelemre lenne szükség, kevésbé tudunk a forgalmi helyzetekre koncentrálni, és mozdulataink is nehézkesebbé válnak, így a reakcióidő értékes tizedmásodpercekkel nőhet.”

– figyelmezetet Kovács B. Róbert, a Groupama Tanpálya motoros vezetéstechnikai instruktora.

Aki még nem tette meg eddig, mindenképp téliesítse a járművét!

A járművek „téliesítése” jelentős anyagi ráfordítással járhat: az alapvető kiegészítők, mint a kesztyű, a vízhatlan cipő és a derékmelegítő mellett érdemes kézzsákot, lábtakarót és túraplexit is beszerezni.

Nagyobb kiadással jár, de sok segítséget jelenthet motorokon az ülés- és a markolatfűtés, vagy akár a fűthető ruházat.

Elengedhetetlen a láthatóságot segítő élénk színű sisak és kabát, bizonyított, hogy a segítségükkel akár már 300 méterrel hamarabb észre lehet venni a közlekedőt.
Természetesen nem csak autók esetében fontos az abroncscsere: ha biciklire még nem is, motorokra már elérhetőek téli gumik

Kissé hidegebb, esős időben segíthetnek, de havas utakon való közlekedésre ezek sem teszik alkalmassá a járműveket.

„Ha egy autó kicsit megcsúszik, még lehet korrigálni, egy kétkerekűnél a jégen csúszás szinte kivédhetetlenül eséshez vezet. Tapasztalataink szerint ilyen esetekben 70-75%-os a valószínűsége a lábsérülésnek, hiszen a motorosok a stabilitásukat a lábukkal igyekeznek visszanyerni.”

– figyelmeztet a Kovács B. Róbert instruktora.

A balesetek elkerüléséhez a motorok és kerékpárok esetében is kerülni kell a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat. A fékezést a megszokottnál hamarabb kell megkezdeni, a járművet pedig finomabban dönteni, nagyobb íven, és kisebb sebességgel kigyorsítani a kanyarokból.

Casco biztosítás kerékpárra, valamint teendők arra az estre ha mégis megtörténik a baj 

Az autókhoz hasonlóan a motorkerékpárokra is van kötelező biztosítás, a saját károk megtérítésére a Casco biztosítás nyújt fedezetet.

Arról végképp kevesen tudnak, pedig télen nagyon hasznos, hogy kerékpárra is köthető casco biztosítás, amely már töréskárok ellen is véd. 

Kerékpárokra ugyan nem kötelező biztosítást kötni, a Groupama Biztosító azonban erre is kínál megoldást:

Groupama Biztosító lakásbiztosítása kiterjed ugyanis az egy háztartásban élők kerékpáros baleseteire is, sőt a lakásbiztosítási csomagnak része a felelősségbiztosítás is, amely kiterjed a kerékpár használójaként a másoknak okozott károkra is – nyilatkozta Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője. 

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...