Az önsegélyező pénztárak által kínált lehetőségek jóval kevésbé ismertek a többi pénztári szolgáltatásnál, pedig ez az egyik legsokoldalúbb öngondoskodási forma, ráadásul a legtöbb egészségpénztár már kínálja is portfóliójában ezeket a termékeket. – hívta fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég.

A váratlan kiadásokra és az egészségünk védelme érdekében fontosnak tarjuk a megtakarítást

A tagok saját számláján lévő megtakarításához akár a család többi tagja is hozzájárulhat, így segítve az esetleges nagyobb kiadások okozta nehézségek elkerülését, legyen szó akár hirtelen jött betegségről, munkanélküliségről, vagy valamilyen súlyos káreseményről. Az önsegélyező pénztári befizetésünk után is igényelhetjük a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítést, maximum 150 ezer forint értékben.

Egy friss felmérés szerint a hazai lakosság 67 százaléka gondolja úgy, hogy érdemes lenne megtakarítani valamilyen váratlan kiadásra, adódjon az akár hirtelen betegségből, vagy a munkahely elvesztéséből.

A magyarok több mint fele ért egyet abban, hogy a nyugdíj mellett az egészségügyi kiadásokra és egyéb élethelyzetekre is fel kell készülnünk.

Az önsegélyező pénztárak kellemes és okos alternatívát is jelentenek

A fenti problémára már van bevett megoldás: rendkívül jó alternatívát kínálhatnak ugyanis az önsegélyező pénztárak, hiszen az adó-visszatérítés mellett igazán sokrétű a felhasználási módja: a befizetett összeget költhetjük a lakáshitelünk törlesztésére, a gyermekszületés-, gyermeknevelés támogatására, óvodáztatásra, iskoláztatásra, betegség vagy rokkantság miatt kieső jövedelem pótlására, temetési támogatásra, gyógyszerekre vagy akár gyógyászati segédeszközökre is.
„Magyarországon a pénztárak valamivel több mint egymillió tagot tartanak nyilván, akiknek viszont jelentős része nem számít aktívnak. Az összes tagra vetítve az egyéni befizetések az idei év első felében nem érték el a 8 ezer forintot sem, ami azt jelenti, hogy várhatóan az adó-visszatérítések sem lesznek számottevőek. Az önsegélyező pénztári szolgáltatásokra kifizetett összeg idén tagonként alig haladta meg az ezer forintot, ami nagyjából annyiba kerül, mint egyetlen doboz lázcsillapító.”

 – hívta fel a figyelmet Papp Ádám, az OVB Vermögensberatung Kft. ügyvezetője.

Kedvezőbb az adózás is

  • A magánszemély az általa befizetett összegek után 20%-ot visszaigényelhet az adott évben személyi jövedelemadójából, amelyről a bevallásában rendelkezhet.
  • A jóváírást természetesen nem készpénzben kapja meg, hanem megjelenik az önsegélyező pénztári számláján.
  • Az OVB Magyarország véleménye szerint érdemes odafigyelni a befizetésekre, hiszen 750 ezer forinttal maximalizálható az adó-visszatérítés mértéke, amely így – a más pénztáraknál történő befizetések után járó kedvezménnyel együtt – évente legfeljebb 150 ezer forint lehet.

Az önsegélyező pénztári szolgáltatások többsége hat hónap várakozási időhöz kötött ugyan, de fontos, hogy az ilyen jellegű befizetésekkel a tagok komoly anyagi segítséget kapnak. Gondoljunk csak például arra, hogy a szülési állami támogatás fél évig vagy akár egy évig is csökkentheti a csecsemőgondozással járó kiadásokat (pl: pelenka, cumisüveg, tápszerek stb.).

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...