A lakásépítési kedv fokozódott: január és szeptember vége között 28 411 ezer lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 33 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

  • Tempósabb a növekedés a lakáspiacon: az első három negyedévben 52 százalékkal nőtt az átadott lakások száma, szemben az első félévben elért 46 százalékkal.
  • A legfrissebb lakáspiaci adatok ötéves távlatban rekordot jelentenek.
  • A lakásépítési kedv látványos növekedése mellett két trend látható: a kisebb településeken a saját célú házépítések, a nagyobb városokban pedig a társasházépítéseké a főszerep.

 “Az elmúlt kilenc hónapban közel 8 ezer lakást adtak át, ez pedig 52 százalékos növekedésnek felel meg, ami gyorsuló ütemű növekedést jelent, mivel az első félévben még 46 százalékos volt a bővülés. Mind a lakásépítési engedélyek, mind az átadott lakások számát tekintve 2013 óta legjobb eredményt produkálta a piac az idei első kilenc hónapban.”

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kettős tendencia látható a lakásépítéseknél

A vidéki kisebb településeken és városokban a saját célú családiház-építések a jellemzőek, a nagyobb városokban pedig az eladási célú társasházépítések vannak a fókuszban és mindkét területen jelentős és látványos a növekedés.

A lakásépítési kedv és a saját célú építkezések látványos felfutása részben a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK), illetve az 5 millió forintos áfa-visszatérítésnek köszönhető, míg az eladási célú lakásberuházások megugrását a kedvezményes – 5 százalékos – áfakulcs segítette. Igaz, ez utóbbi csak 2019 végéig van érvényben.

Nagy árkülönbségek az ország keleti és nyugati fele között

Az ingatlan.com adatai szerint továbbra is jelentősen eltérnek az új lakások árai az ország különböző régióiban.

  • Budapesten az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára november elején átlagosan 650-700 ezer forint volt.
  • A dunántúli megyék nagyvárosaiban 390-400 ezer forint körül mozog az új lakások átlagos négyzetméterára.
  • kelet-magyarországi megyei jogú városokban pedig 370-390 ezer forintnál tartanak az árak.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...