Kövesse Facebook oldalunkat!

A január elsején induló Csok Plusz minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtésében – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára kedden Szentendrén.

Vitályos Eszter, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője, felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre újabb otthonteremtési támogatás segíti a gyermeket vállaló házaspárokat.

A Csok Plusz rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező, vagy az újabb gyermeket vállaló családok vehetnek igénybe első közös otthon vásárlásához, bővítéséhez vagy nagyobb közös otthon vásárlásához – ismertette, jelezve, ez 15-30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix 3 százalékos kamattal.

A kormány azokat a családokat szeretné támogatni, amelyekben a feleség a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ennek betöltése után is igényelhető a Csok Plusz – hangsúlyozta.
Rámutatott arra, az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, és a második, illetve minden további gyerek után 10-10 millió forinttal csökken majd a hiteltartozás.

A hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható – tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra, a kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet venni, tehát nemcsak az ötezer fő feletti településeken, hanem a kistelepüléseken is. Utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a Csok Plusz mellé akár a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok), illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

Vitályos Eszter elmondta, hogy 2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró támogatás és a falusi csok összege is.
Kifejtette: a falusi csok összegét a kormány jelentősen, 50 százalékkal emeli. Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén január elsejétől egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millióra, két gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.

A falusi csok igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építésére vagy vásárlására 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetőek lesznek. Egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, három vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a babaváró támogatás január elsejétől a 30 év alatti nők számára 10 millióról 11 millió forintra emelkedik és továbbra is kamatmentes marad.

„Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a gyermeket vállalni kívánó családok elől a lehető legtöbb anyagi akadály elháruljon” – hangsúlyozta.
Vitályos Eszter szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború és a „rá rossz válaszként adott brüsszeli szankciók” kedvezőtlen gazdasági hatásai a lakáspiacot sem hagyták érintetlenül. Az építési költségek és az ingatlanárak jelentősen nőttek elsősorban Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, például Szentendrén, valamint a teljes budapesti agglomerációban, kisebb mértékben a falvakban, miközben a hitelezési kondíciók szigorodtak, így a lakáscélok megvalósítása a családok számára összességében nehezebbé vált.

A magyar kormánynak az elmúlt évek nehézségei ellenére is az a határozott célkitűzése, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen, ezért minden olyan lehetőséget meg szeretne ragadni, amely a családok támogatását segíti elő – jelentette ki az államtitkár.

Nyitókép: Pixabay.com

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...