Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Bankszövetség a 700 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretének növelését javasolja a kormánynak a nagy vállalati hiteligényre és a gazdasági hatások optimalizálására hivatkozva – olvasható az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményükben.

A szövetség szerint a kormány által az év elején bejelentett hitelprogram hosszútávon hozzájárulhat a hazai vállalatok versenyképes és fenntartható működéséhez, „céljában, módszerében is átütő hatású”.

Rámutattak: a szektor rekordgyorsasággal, mintegy két hét alatt készült fel a programban való részvételre; a bankok már az indulást követő néhány nap elteltével a meghirdetett keretet meghaladó igényről számoltak be.

A magas inflációs környezet a vállalati hitelfelvételt ellehetetleníti, hiszen az azonnal megjelenő kamatterhek meghaladják a beruházási és a kereskedelmi tevékenységek nyereségtartamát – áll a Bankszövetség közleményében, amely szerint ezért a gazdasági és hitelezési aktivitás fenntartásához és növeléséhez is új típusú kormányzati támogatásokra van szükség, ami lehet kamattámogatás, hitelezési forrás-biztosítás és e kettő kombinációja a közvetítő pénzintézetek számára.

A Bankszövetség a keret kibővítésén túl olyan allokációs módszertan kialakítását is szorgalmazza, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás előre tervezhetőségét, valamint „a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását”.

Az EXIM Magyarország hétfőn közölte, hogy a Baross Gábor program forgóeszközhitel alprogramját felfüggesztették a keret kimerülése miatt; a döntés a konstrukció másik két területét a beruházási és a zöld hitelt nem érinti. Az elmúlt közel egy hónapban összesen mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az ügynökséghez, illetve refinanszírozó partnereihez – írták közleményükben.

A február 1-jével indult hitelprogramot összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, forintban maximum 6 százalékos, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...