Kövesse Facebook oldalunkat!

A meleg őszi napok, az indián nyár napjainak évenkénti száma 1901 óta 5,5 nappal nőtt Budapesten – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon közzétett elemzésében.

A meteorológiai szolgálat az elmúlt napokban tapasztalható, és a következő napokban, hetekben várható magasabb nappali hőmérsékletek kapcsán készített elemzést az elmúlt 121 év őszi meleg periódusairól. Ebben indián nyárinak azokat a napokat tekintik, amikor a napi maximumhőmérséklet elérte a 20 Celsius-fokot ősszel.

Azt írták: a legtöbb ilyen nap 1943-ban és 2019-ben fordult elő (30-30), de sok volt 2018-ban (28), valamint 1907-ben és 2006-ban is (27) szeptember 21. és november 7. között a fővárosban.

A bejegyzéshez készített térkép szerint a 20. század elején még 11,5 indián nyári nap volt jellemző Budapest belterületén, a 2020-as években pedig már 17.

Hozzátették: a múltban több szeptemberi csúcs is volt. Például 1918 szeptemberében az anticiklonális hatások nyomán 24-én és 25-én megközelítette a 33 fokot a nappali maximumhőmérséklet Budapesten, és az Alföldön a korabeli mérések szerint a 37 fokot is elérte. 1923 októberének végén is a szokásoshoz képest magas, 25 Celsius-fok körüli maximumok voltak jellemzőek.

Nemrégiben, szintén magasnyomású képződmények miatt 2019-ben fordult elő egy hosszabb, meleg periódus októberben, ez csaknem az egész hónapban kitartott (október 9-27.). Október 20-25-én kifejezetten magas értékek jelentek meg, a legmagasabb napi hőmérséklet a 27 Celsius-fokot is megközelítette Budapest belterületén, országosan pedig 2019 októbere lett a 4. legmelegebb 1901 óta.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...