Kövesse Facebook oldalunkat!

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak a lakások az átlagárakat figyelembe véve, a városban átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami 13,3 százalékkal nagyobb összeg az egy évvel korábbinál. A Duna House elemzése szerint az idén is áremelkedés várható az országban, a kereslet által vezérelt lakáspiacon további, átlagosan 5-10 százalékos növekedés várható, területenként is lakástípusonként eltérő mértékben.

Az elemzés szerint a legolcsóbb továbbra is Salgótarján, még annak ellenére is, hogy arányaiban a legnagyobb mértékű, 19,9 százalékos átlagár-, illetve 18 százalékos négyzetméterár-növekedés itt következett be 2020-hoz képest. Egy használt lakás átlagos ára itt csak 10,2 millió forint.

A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki a statisztikai hivatal és a társaság saját adatai alapján elmondta, a balatoni agglomerációban 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, ami 15 százalékos növekedés, és a budapesti átlagárat – 37,6 millió forint – is túlszárnyalta. A többi vidéki agglomerációban átlagos vagy ezt kissé meghaladó drágulás történt, kivétel csak a pécsi, ahol ettől elmaradó, 6,3 százalékos növekedés volt.

Az adatok szerint 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom a tavaly január-szeptember közötti időszakban. A keresletélénkülés hozta magával az áremelkedést is, a legnagyobb mértékben a budapesti agglomerációban és a Balaton környékén, de a megyeszékhelyeken is átlag feletti ütemben drágultak a lakások.

A statisztikai adatok szerint tavaly a harmadik negyedévében a használt lakások ára országosan 15 százalékkal, az újépítésűeké pedig 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét: egy használt lakást átlagosan 21,1 millió forintért lehetett megvásárolni, míg az újakért átlagosan 40,6 millió forintot kértek az eladók. A megyeszékhelyeken az átlagár még jobban nőtt, 23, illetve 21 százalékkal, így egy használt lakás ára ezeken a településeken megközelítheti a 23 millió forintot. Az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint, ami szintén azt mutatja, hogy átlag feletti ütemben drágultak az ingatlanok vidéken tavaly január és szeptember között 2020 azonos időszakához viszonyítva.

Székesfehérvár után a rangsorban Debrecen és Győr következik 28,5, illetve 27,9 millió forinttal. A négyzetméterár vonatkozásában is Fejér megye központja vezet (462,7 ezer forint), ám Debrecent (457,8 ezer forint) és Győrt (440,9 ezer forint) megelőzi Veszprém, ahol 460,7 ezer forintos négyzetméterárral kell számolniuk a vevőknek, használt lakás esetén.

Benedikt Károly szerint 2021 után az idei év is új lendületet hozhat az ingatlanpiacra. Az aktív piaci érdeklődést továbbra is elsősorban a vidéki nagyvárosokban, illetve agglomerációban látja a társaság: így például a külső agglomerációs gyűrűn elhelyezkedő településeken, ahol jelentős volt a településfejlesztés, az átlagosnál nagyobb dinamikát tapasztal ingatlanközvetítő. Az önkormányzati szigorítások miatt a telekárak további emelkedése elkerülhetetlen, amely közvetve az ingatlanárakra is ki fog hatni az idén – áll a közleményben.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...