Kövesse Facebook oldalunkat!

A Covid-hatás ellenére tavaly 4,7 százalékkal tovább nőtt a biztosítási szektor: az éves díjbevétel mértéke 1150-ról 1204 milliárd forintra emelkedett – hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett XVII. Biztosításszakmai Konferencián.

Dr. Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője két fontos pozitívumot is kiemelt. Egyrészt a válság ellenére az életbiztosítási tartalékok szintje 7 százalékkal, 2243 milliárd forintra tudott emelkedni, ami azt mutatja, hogy az ügyfelek tömegesen ebben az időszakban sem nyúltak a biztosítási megtakarításaikhoz.

Az MNB főosztályvezetője ismertette, hogy az életbiztosítások körében 6 százalékkal, 339 milliárd forintra növekedett rendszeres díjbevételek szintje. Ennek motorjai az unit-linked és nyugdíjbiztosítások voltak: ez utóbbi, gyorsan népszerűvé váló termékkör tavaly már – 88 milliárd forinttal – a rendszeres díjak több mint negyedét tette ki.

A nem-életbiztosítási ág szintén nőtt tavaly, az 5,2 százalékos a legnagyobb bővülést a vagyonbiztosítások és a kgfb mutatták, az utasbiztosítási piac összezuhanását így a többi üzletág képes volt kompenzálni. Szebelédi Ferenc felhívta a figyelmet az MNB által idén februárban bevezetett kgfb-indexre, amelynek korrigált értéke 2021 második negyedévében éves szinten 2 százalékkal, 44 ezer forintra csökkent.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke a konferencián kiemelte, hogy az idei második negyedévben folytatódott a piaci növekedés: az első félévben befolyt 684 milliárd forintos díjbevétel 11,5 százalékkal haladja meg az előző év első félévének 614 milliárd forintos szintjét.

A szövetség elnöke elmondta, hogy az életbiztosítási ág növekedése elérte a 18 százalékot, itt a növekedés motorja az időszak során a unit-linked termékkör volt. A nem élet üzletágban a vállalati (+14,8%) és lakossági (+7,8%) vagyonbiztosítások díjbevétele nőtt a legnagyobb mértékben.

Pandurics Anett kiemelte, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) területén jól halad a minimum sztenderdeken alapuló lakásbiztosítási termékek bevezetése: eddig már hét biztosító kapta meg a minősítést. A fejlesztések a pandémia időszakában is zajlottak, amit a MABISZ többek között kutatással, kampánnyal és a termékek összehasonlítását végző oldallal is folyamatosan támogat.

A szakember kiemelte, hogy egyre népszerűbb az e-kárbejelentő: eddig már összesen 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást, csak idén augusztus végéig több mint 52 ezer letöltés történt. Fontos ügyfélbarát fejlemény, hogy a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerrel (KKNYR) való összekapcsolás nyomán jelentősen egyszerűsödött a kárbejelentő kitöltése: a biztosítási szerződés valamennyi releváns adata két adat megadása után automatikusan betöltődik az alkalmazásra.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...