Kövesse Facebook oldalunkat!

A már több, mint egy éve tomboló világjárvány negatív gazdasági hatása leginkább a főváros lakáspiacán volt érezhető, a vidéki nagyobb városok és megyeszékhelyek esetében kevésbé hagyott nyomot a járvány. Milyen tendenciák jellemzik most a főváros és a négy legnagyobb megyeszékhely lakáspiacát? Talpra állhat idén a hazai lakáspiac? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ legújabb cikkünkben!

Élénkülni látszik a fővárosi lakáspiac

Az elmúlt fél év adatait vizsgálva már látható, hogy a budapesti lakáspiaci árak emelkedésnek indultak. A nyári hónapok és a szigorítások lazítása a kereslet élénkülését és az árak rohamos emelkedését hozta. Ezt követően az ősz kisebb visszaesést hozott, de a csökkenés mértéke 3 hónap alatt csupán 1,4% volt. A 2021-es év további élénkülést hozott, januárra az átlagár négyzetméterenként 840 ezer forint volt, majd februárra már 848 ezer. Ezzel az új esztendőben a téglalakások négyzetmétere már 1,7%-kal ugrott meg.

A panellakások esetében a fellendülés a 2020-as év végén még kevésbé volt érezhető, azonban az árak korrekciója az év végén megindult. Ez esetben is a nyári hónapok során döntött éves rekordot az átlagos négyzetméterár. A legmagasabban mért adat augusztusban volt, 573 ezer forintos négyzetméterár mellett. A nyári hónapok árszintjét azonban a panellakások négyzetméter ára csak januárban érte el. Azonban az új év igen nagy érdeklődést hozott a panellakások piacára, fellendítve a négyzetméter árak drágulását. Az év első két hónapjában az áremelkedés mértéke 3,5% volt.

Vidéken is újra szárnyal a lakáspiac

A debreceni ingatlanpiacon téglalakások esetében már a 2020 szeptembere előtti időszakban is emelkedésnek indultak a négyzetméter árak. 2020 utolsó negyedévében a debreceni téglalakások négyzetmétere 4,7%-kal drágult, majd ezt követően 2021-ben újabb 4,7%-ot. Az új év nagymértékű drágulást hozott, a téglalakások négyzetméter ára már 600 ezer forint felett mozog. A panellakások esetében eltérő tendenciával találkoztunk. A tavalyi év utolsó negyedévében stagnáltak az árak, azonban az új év 8,1%-os drágulást hozott a panelek piacára.

Szegeden is az év második felében az árak korrekciója jellemezte az ingatlanpiacot. Mind a téglalakások, mind a panellakások esetében lassú, de folyamatos áremelkedés történt az elmúlt fél évben. A tégla építésű lakások esetében az elmúlt fél évben 5,7%-kal, a panelek esetében 7,1%-kal drágult az átlagár négyzetméterenként. Idén februárban egy kisebb visszaesés volt érezhető a szegedi lakáspiacon, azonban a visszaesés mértéke összességében 1,3% volt.

Miskolcon hullámzó tendencia jellemezte a lakásárakat az elmúlt fél évben. A téglalakások négyzetméter ára 2020 szeptemberében és októberében stagnált, majd ugrásszerűen nőttek az átlagárak. Decemberre a téglalakások négyzetmétere már 7,7%-kal értek többet. Az új évben valamivel kisebb mértékben, 2,8%-kal drágult az átlagos négyzetméterár. A panelek esetében a meredek ütemű drágulás csupán novemberben rekedt meg, azonban idén februárban már 12,4%-kal érnek többet a panellakások négyzetméter árai Miskolcon, mint 2020 szeptemberében.

A pécsi lakásárak esetében is érződik a kereslet élénkülésének hatása, hiszen mind a téglalakások, mind a panellakások átlagárai feljebb kúsztak a hónapok előrehaladtával. A téglalakások egy négyzetméterre jutó átlagára 1,4%-kal, a panellakásoké pedig 4,7%-kal nőtt. Jelenleg a pécsi téglalakások átlagos négyzetméter ára 450 ezer forint, a panellakások esetében ez 340 ezer forintot jelent.

Mi várható idén a lakáspiacon?

Ingatlanpiaci szakértők szerint elképzelhető, hogy már idén szárnyra kaphatnak a hazai lakáspiaci árak. Mind a téglalakások, mind a panellakások esetében hosszú távon inkább stagnálás várható, mintsem folyamatos áremelkedés. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a járvány alakulását még mindig nagy bizonytalanság övezi, így ennek tudatában sem lehet nagyon pontos előrejelzéseket adni az elkövetkezendő időszakok tendenciáira.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...