Kövesse Facebook oldalunkat!

Az MNB vizsgálata befejezéséig vagy az intézmény már elhatározott beolvadásáig, de legfeljebb négy hónapra felügyeleti biztost rendelt ki a Tempo Egészség- és Önsegélyező Pénztárhoz – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank.

A biztos a beolvadási folyamatot segítve ésszerűsíti a pénztár működési kiadásait, továbbá gondoskodik a gazdálkodási és könyvviteli nyilvántartások szabályos vezetéséről, valamint a megbízható felügyeleti adatszolgáltatásról.

A Tempo közgyűlése arról döntött, hogy a Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárba olvadnak be.

Ha a Tempo és a befogadó pénztár küldöttközgyűlése a már megkezdett egyesülési folyamat során időközben meghozza a beolvadáshoz még szükséges döntéseket, a biztos kirendelése az átalakulást megelőző napon megszűnik.

A felügyeleti biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. látja el – derült kia jegybank közleményéből.

A biztos a kirendelés időtartalma alatt átveszi a Tempo igazgatótanácsának feladatkörét annak érdekében, hogy az érintett pénztárak által már elhatározott beolvadásig működtesse az intézményt.

Az MNB jelenlegi hivatalból indított – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – vizsgálatának célja 2019. január 1-jétől az ellenőrzés lezárásának időpontjáig áttekinteni a Tempo nyilvántartásai és adatszolgáltatásai megbízhatóságát, a kimutatott pénztári tartalékok mögötti eszközfedezet meglétét, a működési költségek indokoltságát, illetve a működés fenntarthatóságát.

Az ideiglenes intézkedésre a vizsgálat során feltárt adatok, információk alapján került sor. A jegybank felügyeleti biztos kirendelését látta szükségesnek ahhoz is, hogy a rendellenes működésében rejlő kockázatok miatt a tagok vagyoni és jogi érdekeinek védelme biztosítva legyen, illetve a tagok öngondoskodási céljait hosszú távon biztosító változások haladéktalanul megvalósuljanak.

A közlemény emlékeztet: a jegybank 2019 februárjában kötelezte a Tempot arra, hogy szüntesse meg jogsértő tulajdonát egy kft.-ben, számolja el az értékvesztést a birtokában lévő vállalati kötvények leértékelése után, és mutassa ki a pénztári egyéni számlákon az árfolyamveszteséget az említett kötvényekkel végzett korábbi ügyletei nyomán. A jegybank a jogszabálysértések miatt akkor 10 millió forintos bírságot is kiszabott a – mérete és kezelt vagyona alapján a pénzügyi rendszerre kockázatot nem hordozó – pénztárra.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...