Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank előzetes havi adatai szerint az áprilisi 1,075 milliárd euró deficitet követően májusra 663 millió euróval 412 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya alapvetően az áruforgalomhoz köthető pénzmozgásoknak köszönhetően.

Az Európai Uniótól érkezett tőkeátutatlások a tőkemérlegben az előző hónaphoz képest májusban 35 millió euróval kisebb összeget, 188 millió eurót tettek ki. Ezzel az ország pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított külföldi finanszírozási igény a folyó fizetési mérleg javulásához hasonló összeggel 655 millió euróval javult és az áprilisi 892 millió euróról 237 millió euróra csökkent – olvasható ki az MNB előzetes adataiból.

Májusban az exportbevételek 1,066 milliárd euróval haladták meg az előző havit, míg az import kifizetések 310 millió euróval emelkedtek, így a deficit 756 millió euróval 181 millió euróra csökkent. A szolgáltatások külkereskedelméből az áprilisi 160 millió euróhoz hasonló 167 millió euró többlet származott, így a reálgazdasági tételek mindössze 14 millió euró hiányt mutattak az áprilisi 777 millió euróval szemben.

Az előző havival ellentétben, amikor a folyó fizetési mérleg hiányának csaknem háromnegyedét az áruk és szolgáltatások pénzforgalmi hiánya okozta, májusban csaknem a teljes deficit a jövedelmek áramlásának következménye volt, amely 398 millió euróval rontotta a havi egyenleget. Az elsődleges jövedelmek nettó kivonása 287 millió euróra nőtt.

A befektetések jövedelmeiből külföldre utalt 513 millió euró volt, amiből a közvetlen működőtőke beruházások profitja 462 millió euróval, a portfolió befektetések 53 millió euróval részesedtek. A hazautalt munkavállalói jövedelmek nettó 137 millió euró összegével szemben a másodlagos jövedelmek 111 millió eurónyi kiáramlása növelte a hiányt.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...