Kövesse Facebook oldalunkat!

Az azonnali fizetés az év minden napján elérhető lesz nem csak a munkanapokon, hanem folyamatosan, a rendszer március 2-i bevezetésétől – mondta az Erste Bank központi operációjának vezetője háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.

Schreiber Réka elmondta: az Erste felkészült a rendszer bevezetésére, ami több milliárd forintba került. Az azonnali fizetés márciusi bevezetésével a jelenlegi maximum négy óra helyett országon belül 5 másodpercen belül jóváírják az átutalást a kedvezményezett számláján, és nem csak munkanapokon, hanem nonstop elérhető lesz az év minden napján. Az összeghatár 10 millió forint, az e feletti összegeket a mostani rendszer szerint kezelik – mondta. A tranzakciókat a bankok a számlacsomagnak megfelelően kezelik, többletdíja nem lesz. A rendszer országon belüli forint fizetésekre terjed ki.

Kitért arra, hogy a számlaszám helyett másodlagos azonosító használatával működhet az átutalás, ami lehet e-mail cím vagy telefonszám vagy adószám. A választott azonosítót a számlavezető banknál regisztrálni kell – mondta. Ezt az azonosítót évenként meg kell erősíteni a banknál. Az országos rendszert tesztelték, a tesztek 2019 júliustól indultak, idén folytatódtak – jelezte.

Bek-Balla László, az Erste digitális csatornák és contact center vezetője elmondta: a várakozásaik szerint a készpénzforgalom egy része a rendszer bevezetésével átterelődik a digitális csatornákra. Az azonnali fizetési rendszeren belüli fizetési kérelmek bevezetéséről elmondta: az a sárga csekket helyettesítheti, a kedvezményezett – például a közszolgáltató – jelzi a fizető fél felé, hogy pénzösszeget vár tőle. Annak elfogadásával megtörténik az utalás.

A Magyar Bankszövetség korábbi tájékoztatása szerint az azonnali átutalás bevezetését a jegybank szabályozza és felügyeli, a bankszektor 30-40 milliárd forintot költött az új rendszerre.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...