Kövesse Facebook oldalunkat!

Az első nap sztártétele 31,2 millió forintos eladási árával Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című remekműve volt. A dobogó második fokára Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forinttal, a harmadik helyet pedig stílusosan Szinyei Merse Pál Faun III.című előtanulmánya szerezte meg 28,8 millió forintos eladási árral. Jelentős, csaknem háromszoros áremelkedést ért el Szobotka Imre Patakpartcímű festménye, míg a kortársak közül a legmagasabb áron El Kazovszkij Vágy-vágy című alkotása kelt el. A festmények mellett az árverés műtárgyanyagát a szecessziós Zsolnay mesterművek uralták.

 Zichy Mihály Harcdöntő párbaj (1886)

A kép szakértők várakozásainak megfelelően jelentős licitharcot kiváltva megduplázta a kikiáltási árát, és 34,2 millió forinttal az árverés legdrágább tétele lett. A magas ár elsősorban annak volt köszönhető, hogy hazai aukciókon nagyon ritkán találkozhatunk Zichy hasonlóan kiemelkedő minőségű, expresszív művével. A festmény értékét tovább növelte, hogy a magyar műgyűjtés-történet egyik legfontosabb gyűjteményéből, Ernst Lajos kollekciójából került ki, ezt megelőzőn pedig magának Zichy Mihálynak a birtokában volt.

Mednyánszky László Dunajeci táj (1900-as évek eleje)

Ez a kép lett az árverés második legdrágább, 30 millió forintos eladási árat elért tétele, amely a festő impozáns hegyvidéki tájképeinek egyike. Az alkotás különlegessége, hogy szignóját a művész jó barátjának, Klein Dávidnak címzett, bensőséges ajánlás kíséri, így a festmény művészi kvalitásai mellett egy értékes baráti kapcsolat dokumentuma is egyben.

Faun III. Szinyei Merse Pál | Fotó: BÁV katalógus

Szinyei Merse Pál Faun III (1868)

E kisméretű festmény a harmadik helyen végzett, 28,8 millió forintért talált vevőre. A mű remekbe szabott dokumentuma a művész pályakezdésének. A Szinyei első nyilvánosan bemutatott alkotásának, a ma a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Faun és Nimfa című olajképének az eredeti képtől lényegében csak méretében eltérő verziója.

Szobotka Imre Patakpart (1925)

A kubisztikus motívumokat használó, de lényegét tekintve naturalista indíttatású festmény ugyancsak rendkívül élénk érdeklődést váltott ki, így a kikiáltási árát csaknem megháromszorozva, 8,4 millió forintért talált vevőre. A heves licitharcba bocsátkozó jó szemű gyűjtőket és befektetőket egyaránt megragadta a festmény kiemelkedő kvalitása, művészettörténeti jelentősége és szemet gyönyörködtető esztétikuma.
Kortárs művészek

A kortárs alkotások közül a legmagasabb áron El Kazovszkij – Vágy-Vágy című, 2003-as műve kelt el. A látszólagos választás kényszerét és kínját szimbolizáló, többszörösen kiállított és publikált alkotás kikiáltási árát csaknem megduplázva, több mint 3,8 millió forintos eladási árat ért el. Gyarmathy Tihamér – Érett termés című 1971-es absztrakt alkotása 3,2 millió forintért, míg a külföldi árveréseken is nagyon népszerű Hencze Tamás – Dinamikus struktúrája csaknem 3,5-szörös áremelkedéssel 2,1 millió forintért kelt el.

Zsolnay – Fotó BÁV.

Műtárgyak

Az árverés műtárgyanyagát a Zsolnay mesterművek uralták. A leginkább várt tétel egy a francia rokokó és a szecesszió motívumait ötvöző, monumentális virágtartó díszedény volt, ugyanis a virtuóz kivitelezésű műtárgyból jelenlegi ismereteink szerint ez az egyetlen épen fennmaradt példány.  A kivételes alkotás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és 14,4 millió forintért került új gyűjteménybe.

Jól látható, hogy a szecesszió még mindig a gyűjtők és a befektetők kedvenc korszaka, hiszen az 1 millió forintos határ felett eladott tíz Zsolnay tárgy mindegyike ebben a korszakban készült. 

Fotó: BÁV.
Fotó: BÁV.

Az orosz dísztojás

A műtárgyanyag titkos favoritja egy orosz dísztojás volt, amely 5,7 millió forintos eladási árat ért el. A 315 gyémánttal ékített, királykék tojásba egy óraszerkezetet is rejtettek, fedélgombját és órakulcsát pedig a cári sas díszíti. Szintén érezhető volt az árverésen a kisplasztikák iránti kereslet fellendülése, amit kiválóan jelzett, hogy e műtárgycsoport csaknem valamennyi tétele elkelt. 

Az árverés második napján, május 15-én az ékszerek és az ezüst műtárgyak várják az érdeklődőket a MOM Kulturális Központ Színháztermében 18.00 órai kezdettel.

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio

Nyitókép: Zichy Mihály Harcdöntő párbaj.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...