Kövesse Facebook oldalunkat!

A szélsőséges árfolyammozgások idején különösen érdemes megfogadni a Nobel-díjas közgazdász, Harry Markowitz szavait, aki a legjobb stratégiának a portfólióépítést tartja. A különböző befektetési eszközök közötti kockázatmegosztás ugyanis az erőteljes és kiszámíthatatlan árfolyamingadozások legjobb ellenszere – tanácsolja a K&H Alapkezelő.  

A megtakarítók – kortól, élethelyzettől, kockázati besorolástól és gazdasági ciklustól függetlenül – mindig azt szeretnék tudni, hogy mi a tuti befektetés, miben érdemes tartani pénzüket. Márpedig, ha visszanézzük, hogy a különböző befektetési eszközök teljesítménye hogyan alakult az elmúlt 10 évben, a tanulság egyértelmű: egyszer fent, egyszer lent.

Folyamatosan, évről évre változik, hogy éppen milyen eszközök teljesítenek jól vagy rosszabbul. A jelenleg jellemző erősen változékony piaci környezetben ez még inkább igaz, hiszen nemcsak a piacok teljesítménye változik, de ezen belül az árfolyamingadozások is erőteljesebbek. Ebben a helyzetben van, aki nagyobb kockázatot vállal, mások inkább a hosszú távú megoldásokra koncentrálnak – egy dolog azonban szinte megkerülhetetlen a sikerhez: a portfólióépítés.

– hangsúlyozta ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő vezető portfólió-menedzsere.

A világ egyik leghíresebb közgazdásza és egyben közgazdasági Nobel-emlékdíjjal elismert Harry Markowitz által kidolgozott modern portfólióelméletet szerint ugyanis soha nem szabad egy eszközben tartani megtakarításunkat, hanem diverzifikálni kell, azaz megosztani a befektetésünket a különböző kockázatú eszközök között– tette hozzá Kovács Mátyás.

Hogyan lesz az elméletből nyereséges portfólió?

A befektetőkre általánosságban jellemző, hogy az érzelmeikre alapozva és a múltbéli hozamok alapján döntenek. Ilyenkor azonban csak egy-egy elemet vagy piacot néznek, nem a teljes képet.

Az egyes eszközök bruttó éves hozamának ingadozása jól mutatja, hogy az egyik évben még legjobban teljesítő eszköz a következő évben könnyen a sereghajtók közé kerülhet. A kockázat és a várható hozam által meghatározott „hatékony portfólió görbe” alapján azonban olyan portfóliót lehet összeállítani, amely eltérő súlyokkal tartalmaz pénzpiaci, kötvény- és a részvényelemeket. Így mindenki megtalálhatja magának azt a portfóliót, amelyik megfelel a kockázatviselő képességének, és a változékony piaci környezetben is nyereséget tud elérni, hosszabb távon

– javasolja a befektetési szakember.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...