Kövesse Facebook oldalunkat!

Továbbra is nagyon élénknek mondható a lakossági hitelpiac, a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök iránt is nagy a kereslet. Utóbbi piac újabb rekordot ért el, miközben a hitelfelvevők számára egyre fontosabb a kiszámíthatóság – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon és saját tapasztalatokon alapuló összefoglalójából.

Pörög a piac, egyre fontosabb a kiszámíthatóság

Az idei év első hónapjában több mint 256 milliárd forint értékben kötöttek új szerződést személyi kölcsönökre a bankok. Ez az összeg az elmúlt tíz évet nézve rekordot jelent, és több mint 52 százalékkal haladja meg a 2017 első hét hónapjában elért szintet. Emellett a július is csúcsot hozott: több mint 42,5 milliárd forintért vettek fel személyi kölcsönt a magyar bankoktól, ami a tavaly júliusi összeg másfélszerese. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője szerint a személyi kölcsönök piaca hónapról hónapra kiemelkedő számokat produkál.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sok háztartásnál nőtt a rendelkezésre álló jövedelem, és hajlandóak belevágni komolyabb beruházásokba, vásárlásokba. Köztük olyan kiadásokba, amelyekre a válság után nem feltétlenül volt forrásuk. Ez látható egyébként abból is, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülését elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet hajtja.

A BankRáció.hu szakembere szerint a lakáshitelek piacához hasonlóan a személyi kölcsönöknél is látszik, hogy a hitelfelvevők a kiszámíthatóbb konstrukciókat részesítik előnyben.

Az idén felvett személyi kölcsönök 70 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletet garantál, és mindössze 30 százalékos a kockázatosabb, úgynevezett változó kamatozású konstrukciók aránya.

– tette hozzá Trencsán Erika.

Félmilliós megtakarítás kis odafigyeléssel

A személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok között is egyre élesebb a verseny. Éppen ezért érdemes a kölcsönigénylés előtt minél több bank ajánlatát megvizsgálni.

A BankRáció.hu összesítése szerint szeptember elején egy 5 éves futamidejű, a teljes időszakra fix törlesztést garantáló 2 millió forintos személyi kölcsön esetében a legolcsóbbak alig több mint havi 40 ezer forintból fizethetőek, a legdrágábbaknál 47-48 ezer forint is lehet a kiadás. Így a teljes visszafizetendő összeg között 4-500 ezer forintos eltérés is lehet. A legkedvezőbb hitelkonstrukciók kiválasztásában érdemes a hitelközvetítésben jártas tanácsadók segítségét kérni, akik pontos információkat tudnak adni a feltételekről, kedvezményekről akár az interneten keresztül is.

Foto: Freepik

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...