Kövesse Facebook oldalunkat!

Már 17 éves korra látható károsodást okoz az artériáknak a dohányzás és az alkoholfogyasztás brit kutatók szerint. Az általuk végzett vizsgálatok kimutatták, hogy már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, amely a későbbi szív- és érrendszeri problémák, mint a stroke és a szívroham növekvő kockázatát vetíti előre.

A szakemberek ugyanakkor azt is kimutatták, hogy ha a kamaszok felhagynak a dohányzással és az ivászattal, az artériák ruganyossága visszatér a normál állapotba – adta hírül a BBC News.

A University College of London kutatói 1266 kamaszról 2004 és 2008 között gyűjtött adatokat tanulmányoztak

A kutatásba bevontak részletesen elmondták dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat 13, 15 és 17 éves korban, majd megvizsgálták artériáikat.

A szakemberek kimutatták, hogy gyakrabban fordult elő az artériák merevedése azoknál, akik napi száznál több cigarettát szívtak, és rohamivók voltak, mint azoknál, akik napi 20-nál kevesebb cigit szívtak és két egységnél kevesebb szeszesitalt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztók többsége inkább sört ivott.

Már nagyon fiatal korban megtörténik az erek sérülése dohányzás és ivászat miatt, a kettő együttesen még nagyobb károkat okoz – hívta fel a figyelmet Marietta Charakida, a UCL kardiológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

„Kutatások ugyan kimutatták, hogy a kamaszok kevesebbet dohányoznak az utóbbi években, de a mi tanulmányunk szerint minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, a kamaszok is nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára”

– tette hozzá.

Metin Avkarin professzor „bátorító jelnek” nevezte a tanulmány azon megállapítását, hogy a károsodás visszafordítható.

„Soha nem késő változtatni, ami végső soron az élet megmentését jelenti. A dohányzásról való lemondás a legjobb dolog, amit a szív védelmében megtehetsz. Ha fogyasztasz alkoholt, ne lépd túl az ajánlott mennyiséget”

– hangoztatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...