Az újabb rendkívüli időjárás kapcsán jó ha tudjuk mire fizetnek a lakásbiztosítási szerződések. A Biztosítás.HU internetes portál összegyűjtötte, mire kell most figyelniük a lakástulajdonosoknak a felhőszakadások, viharok kapcsán.

Elázott falak, elázott ingóságok, megbontott tetők, beömlő vizek, gombásodás, penészesedés… ezek a leggyakoribb igények amivel az ügyfelek biztosítóikhoz fordulnak a mostanihoz hasonló időjárási eseményeket követően. A vihar és a felhőszakadás károk okozta fenti események kapcsán, jó ha tudjuk az alábbiakat.

Ez a vihar…

VIHARNAK általában az 54 km/h-nál nagyobb sebességű szél által okozott károkat tekintjük. Ide tartozik az is, ha a vihar által megbontott tetőfedésen keresztül, a viharral együtt járó csapadék miatt beázások is keletkeznek, illetve ha a vihar által ledöntött vagy elsodort tárgyak károkat okoznak.

Ez pedig a felhőszakadás…

FELHŐSZAKADÁSNAK azt tekintjük, amikor a rövid időn belül leeső nagymennyiségű és a talajszinten áramló csapadékvíz elönti az épületeket. Ilyenkor a biztosítók – kevés kivételtől letekintve – megtérítik az épületekben és az ingóságokban keletkező károkat, de a tulajdonosoknak is van tennivalója.

Lényeges a kármentés mindkét esetben

Mindkét esetben a legfontosabb az azonnali kármentés és a további károsodások megelőzése (pl. ideiglenes fóliás tetőfedés, vizek kiszivattyúzása, beömlő víz útjának elzárása), illetve a károk 48 órán belüli bejelentése a biztosítótársaságoknak, akik általában 5 napon belül szemlézik meg a károkat.

  • TILOS azonban a károsodott vagyontárgyakat (pl. az összetört tetőcserepeket, elázott dolgokat) kidobni.
  • Tömeges kárbejelentések esetén az is előfordul, hogy a keletkezett kisebb összegű károkat a biztosító szakemberei meg sem szemlézik, csak telefonon egyeztetnek a károsultakkal a kártérítések (maximum néhány tízezer forintos) összegeiről és azonnal utalják is azokat.

Összességében elmondható, hogy a biztosítók ezekben a „hagyományos” biztosítási káreseményekben jól teljesítenek, és a biztosítással rendelkező lakóingatlanok esetében – az esetek nagy számában – az ügyfelek megelégedésére gyorsan és korrekt módon rendezik a keletkezett károkat.

Továbbra is sok ingatlan van biztoszás nélkül

Biztosítás.HU szerint azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy ezen biztosított lakások mellett, még több mint 1,2 millió lakóingatlan van még ma is biztosítás nélkül Magyarországon.

Ezen ingatlanok tulajdonosai – a tegnapihoz hasonló rendkívüli időjárási eseményeket követően – továbbra sem a biztosítóktól, hanem az államtól várják bekövetkező káraik megtérítését.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...