A Duna House Barométer kiadványa negyedéves újdonságként a jelzáloghitelezési adatok vizsgálatával bővült. A lakáshitelpiac vizsgálatával szeretnének pontosabb képet nyújtani a folyamatosan bővülő hiteles segítséggel lakást vásárlók pénzügyi tudatosságáról és hitelfelvételi szokásairól.

A piaci folyamatokat és később azok változásait a felvett hitelek nagyságában, a futamidő hosszában és a kamatperiódusok időszakában vizsgálják, amihez országrészenként hitelfedezeti mutatószámot, valamint a hitellel párhuzamos CSOK-os arányszámot is mutatnak.

Az első adatsor is tartogat már érdekességeket

A 13 millió forintos fővárosi és agglomerációs, valamint a 9 millió forintos nyugati és 7 millió forintos keleti országrész átlagos hitelnagyságához párosított hitelfedezeti mutatók, valamint a kamatperiódusok megoszlása is azt mutatja, hogy bőven van még fejlődési potenciál a jelzálogpiacon. Erre az árak további emelkedése, és a kifutó 5%-os kedvezményes lakásáfa miatt felfokozott piaci hangulat miatt szükség is lesz az elkövetkező időszakban.

Az idei év második felében sem csillapodik a lakóingatlanok piaca

A Duna House országos lakásárindexe történelmi csúcson zárta 2018 második negyedévét, így nominál értéken 147, reál értéken pedig 110 százalékponton áll. Ez azt jelenti, hogy az országos átlagárak már reál értéken is bőven meghaladták a 2008-as válság előtti árszintet. Részpiacokat vizsgálva is csak egy, a nyugat-magyarországi tégla árindex marad el reál értéken a bázisértéktől, így kijelenthetjük, hogy árakat tekintve visszazárkózott a hazai lakáspiac.

A legújabb, ábrákkal kiegészített teljes kiadvány innen tölthető le.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...