Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi szabálysértések miatt 18 millió forintra bírságolta a B3 Takarék Szövetkezetet, valamint arra kötelezte a hitelintézetet, hogy április 30-ig orvosolja az általa elkövetett jogszabálysértéseket – közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján.

Több törvényt és rendeletet is megsértett a B3 Takarék

Az MNB közleménye szerint a B3 Takarék Szövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását.

A hitelintézet megsértette többek között

 • a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra,
 • a pénzforgalmi számla megnyitására,
 • a fizetési művelet hibás teljesítéséért fennálló felelősségi szabályra vonatkozó rendelkezéseket.

Ezen felül

 • nem tartotta be a hatósági átutalások teljesítésére,
 • a teljesítési határidőre vonatkozó szabályra,
 • a fizetési megbízások sorba állítására és részteljesítésére vonatkozó szabályra,
 • a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra és megfelelő értéknap alkalmazására vonatkozó rendelkezéseket sem,
 • valamint a számlaváltási eljárásról szóló tájékoztatása sem volt teljes körű.Súlyosbító körülmények

A jegybank az ügyben súlyosbító körülményként értékelte, hogy a B3 Takarék Szövetkezet

 •  számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat,
 • a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fent, továbbá
 • a fizető fél által jóváhagyott, de hibásan teljesített fizetési műveleteknél a fogyasztónak minősülő ügyfelei kárára vagyoni előnye keletkezett.

Az MNB ezen felül a hitelintézet terhére rótta

 • a nem haladéktalanul jóváírt fizetési műveletek nagy számát, valamint, hogy
 • a hitelintézet az általa vállalt belső köri fizetési megbízások haladéktalan jóváírását biztosító eljárást (számítástechnikai rendszerfejlesztést) nem teljes körűen, valamennyi jogelőd számlavezető rendszerre valósította meg, a fejlesztés elmaradása pedig jelentős anyagi megtakarítást eredményezett a takarékszövetkezetnek – olvasható az MNB közleményében.A jegybank a pénzforgalmi ellenőrzéseknél kiemelten figyeli az ügyfelek jogainak megsértését

Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésénél.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...