Kövesse Facebook oldalunkat!

Habár sokan csupán az év végi adóoptimalizálás miatt gondolnak rá, évtizedekre mutat vissza az egyik örök dilemma: a nyugdíj. Az OVB Magyarország reprezentatív felmérése szerint még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára.

A rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe. A nyugdíjbiztosítás nemcsak egy megtakarítási forma, de biztosítási szolgáltatást nyújthat haláleset és egészségkárosodás esetén is.

Aki nem él a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségével, elesik egy komoly SZJA visszatérítési lehetőségtől is, amelynek mértéke akár 130 ezer forint is lehet.

– hívja fel a figyelmet az OVB.

Sokan nem tudják milyen támogatásokat ad az állam a nyugdíjbiztosítások mellé

Napjainkban egyre többször merül fel jogosan a kérdés, hogy vajon elég lesz-e a pénzünk nyugdíjasként, fenn tudjuk-e tartani azt az életszínvonalat, amelyet fiatalon elképzeltünk.

A hazai lakosság 70 százaléka nem tudja, hogy az állam milyen mértékben támogatja a nyugdíjbiztosításokat.

– hívja fel a figyelmet az OVB.

A cég legutóbbi ezerfős reprezentatív felmérése arra is kereste a választ, hogy a hazai lakosság körében mennyire rendszeresek a megtakarítások, illetve mire és mennyit teszünk félre a bevételeinkből.

A megkérdezettek kevesebb, mint fele válaszolta azt, hogy van valamilyen megtakarítása, aki pedig gondol az időskorra, azok aránya mindössze 33 százalék, pedig az összes megkérdezett több mint 60 százaléka tartja fontosnak az ilyen célú öngondoskodást.
A folyamatosan növekvő átlagéletkor „mellékhatása” a nyugdíjkorhatár emelkedése

A legújabb KSH adatok azt mutatják, hogy nőtt az öregségi nyugdíjra jogosultak száma az előző évekhez képest (2016 végére elérte a 2.046.000 főt), ami leginkább a népesség korösszetételének változására vezethető vissza. Az átlagéletkor folyamatos emelkedése nemcsak Magyarországon, de egész Európában fejtörést okoz. Egyes előrejelzések szerint hazánkban a születéskor várható élettartam 2060-ig a férfiaknál több mint 10 évvel, a nők esetében pedig 8,2 évvel is növekedhet majd.

Így működött eddig a nyugdíjrendszer

A jelenleg is ismert felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, ezért a rendszer működőképességét meghatározza a mindenkori aktív/inaktív népesség aránya. Az már most jól látszik, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó és egyre több a nyugdíjas Magyarországon, azaz egyre kevesebben fogják befizetni azt az összeget a nyugdíjrendszerbe, amit egyre több nyugdíjas között kell szétosztani.

Ennek következtében a nyugdíjak jelenlegi szintje hosszú távon nem fenntartható, de nem mindegy, hogy ezen életszakaszunkat milyen életszínvonalon töltjük el.

– figyelmeztet az OVB.

Az alacsony kamatokra és a bankszámlán parkoltatott pénz okos befektetésére az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás kézenfekvő megoldás lehet

Az OVB Magyarország véleménye szerint erről a ma még megoldatlan helyzetről nem lehet eleget beszélni, nem dughatjuk homokba a fejünket. A 2017 végén elkészített felmérés több problémára is rávilágított: 

  • Kiderült, hogy a rendszeres megtakarítók negyede 10-20 ezer forint közötti összeget tud félretenni havi szinten.
  • A rendszeres megtakarítók harmada egyszerűen a bankszámláján parkoltatja a megtakarítását
  • A bankszámlán parkoló pénzek jelentős kamatot nem igazán kapnak, és  nem jogosultak sem állami támogatásra, sem személyi jövedelemadó-visszatérítésre.
  • A válaszadók ráadásul nem a befektetetési időtávnak megfelelő eszközökbe fektetik megtakarításaikat, és így várhatóan még hozamveszteséget is elszenvednek majd.Legalább ennyit mindenképp érdemes megjegyezni a nyugdíjbiztosításokról

Magyarországon 4,4 millió foglalkoztatott van, viszont jelenleg mindössze alig több mint 200 ezren élnek ezzel a 2014-óta piacon lévő államilag támogatott megtakarítási formával. A nyugdíjbiztosítás előnyeinek ismerete – így a maradék 4,2 millió ember számára –  rendkívül hasznos lehet: 

  • Nagyon fontos tudni, hogy a nyugdíjbiztosítás olyan célhoz kötött befektetési forma, ahol a megtakarítások akár többféle eszközalapba fektethetők és 20%-os állami adó-visszatérítés is igénybe vehető a díjak után maximum évi 130 ezer forintig.
  • További nagy előnye, hogy – befektetési egységekhez kötött termék eseténmagunk választhatunk a befektetési eszközök közül attól függően, hogy a kevésbé kockázatos, vagy a kockázatosabb, de magasabb várható hozamú termékeket részesítjük előnyben.
  • A támogatás mértéke tovább növelhető, hiszen ha valaki több államilag támogatott nyugdíjtermékkel rendelkezik (nyugdíjbiztosítás + NYESZ + önkéntes nyugdíjpénztár), akkor a visszatérítés maximuma akár a 280 ezer forintot is elérheti.

Borítókép: OVB.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...