Kövesse Facebook oldalunkat!

Új, újszerű vagy használt? Örök kérdés az ingatlanvásárlás folyamatában, amely idén még nehezebb válaszolható meg, hiszen eddig sohasem látott ütemben fog nőni az új építésű lakások kínálata. Számtalan indok, vélemény, előny és hátrány sorolható fel mindegyik típusnál, dönteni azonban mindig az ingatlanvásárlónak kell, a konkrét információk birtokában. 

Az új lakások nyilván drágábbak, viszont a használt lakás felújítása később kiadást jelent

A teljes fővárosi ingatlanárakat vizsgálva megállapítható, hogy az átlagárakat tekintve az új építésű lakások négyzetméterára 121 ezer forinttal drágább a használtnál. Az új lakások esetében ez átlagosan 635 ezer forintos, míg használt téglalakásoknál 514ezer forintos négyzetméterárat jelent a fővárosban.

„A fővárosi átlagárakat tekintve egy 60nm-es lakást új építésűként 7,3 millió forinttal drágábban lehet megvásárolni, mint egy ugyanekkora használtat. Érdemes azonban megvizsgálni minden esetben a használt lakásokhoz kapcsolódó felújítási költségeket és az újépítésű projekteknél érvényesíthető támogatási kedvezményeket, amelyek figyelembevételével jelentősen csökkenhet a különbség.”

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Budapest bizonyos kerületeiben pedig ennél is szorosabb verseny van, a legtöbb új építésű fejlesztéssel rendelkező XIII. és XI. kerületben sok esetben találunk közel azonos árakat az új, az újszerű és a használtlakások összehasonlításánál.

A CSOK feltételei megváltoztak

A CSOK megváltozott feltételei, a 3 gyerek esetében járó 10 millió forintos államilag támogatott kedvezményes hitel, az illetékkedvezmények különböző mértékei, vagy akár egy régi lakás fűtéskorszerűsítésnek költségei és a hosszabb távon számított rezsiköltségek is komoly döntési tényezők lehetnek egy-egy ingatlantranzakció során.

„Az állandóan változó piaci feltételek és lehetőségek miatt is érdemes konzultálni egy-egy döntési helyzet előtt ingatlanpiaci és pénzügyi szakértővel, aki általában konkrét számokkal és információkkal tudja megerősíteni elképzeléseinket.”




Lényeges tényező: az új építésű lakások mai kornak megfelelő elrendezése komoly árelőny egy 100 éves bérház cselédszobás, zsákszobás kialakításához képest 

A pénzügyi adatok mellett azonban döntésünknél érdemes több szempontot is megvizsgálni, amelyek sok esetben az élet- és lakhatási körülményeinket is befolyásolhatják a pénztárcánk tartalma mellett.

A funkcionalitás és a modern elrendezés az új és újszerű lakások esetében felülírja a négyzetméter alapú nagyság fontosságát

illetve például adott területen lehet szélesebb kínálatból tudunk választani az újépítésűek tekintetében. Ezek átgondolásához egy összefoglaló táblázatot készítettek a szakemberek.

A nagyobb képért kattintson


Foto: Freepik

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...