Kövesse Facebook oldalunkat!

Lassan egy éve, 2022. júniusától működik a Teladoc közreműködésével az ukrán nyelvű egészségvonal, amely a segítségre szoruló, ukrán menekültek számára nyújt tanácsadást egészségügyi kérdésekben. Ukrán származású orvosok és telefonos operátorok minden hétköznap 8.00-16.30 között fogadják a vonal másik oldalán a hívásokat, és tájékoztatást nyújtanak többek között a Magyarországon elérhető egészségügyi szolgáltatásokról, a gyógyszerek alkalmazhatóságáról, mellékhatásairól, helyettesíthetőségéről és az orvosi ügyeletekről.

Az emberek jövőjének biztonsága és biztosítása az Allianz legfontosabb küldetése. Háborús helyzetben pedig éppen ez az, amit olyan sokan elveszítenek. Fontosnak tartjuk, és örömmel állunk egy olyan kezdeményezés mellé, ami ebben a bizonytalansággal teli időszakban támaszt és biztos pontot nyújt az arra rászorulóknak.

– mondta el Cséky Tímea, az Allianz Hungária marketing és vállalati kommunikációs vezetője.

Menekültből menekültek segítője

A 9 főt foglalkoztató, ukrán menekülteket segítő Teladoc egészségvonal szintén ukrán operátora, Anush Hryhoryvna mesélte el történetét.

„Mint sokan mások, a lányommal mi sem sejtettük, hogy miután 2022 márciusának közepén elhagytuk otthonunkat, soha nem térünk vissza oda, mert nem lesz hova. Választhattunk: meghalunk egy bérház alagsorában a romok alatt, gyógyszer, víz és élelem nélkül, vagy megpróbálunk eljutni az evakuációs pontra, és távozni. Andrea, egy önkéntes talált nekünk egy házat, ahol a fűtési szezon kezdetéig ingyen lakhattunk. Előtte egy hónap alatt három lakhelyet váltottunk, mert három macskával menekültünk el otthonról, és velük nem volt egyszerű találni. Andrea szólt, hogy júniustól nyílik egy egészségügyi segélyhívó vonal a Teladocnál, amit díjmentesen hívhatnak a rászorulók, és ukrán nyelven kapnak segítséget. Így történt, hogy felvettek álmaim munkájára. Persze jobb lenne, ha nem lenne ránk szükség, de ez akkor lenne lehetséges, ha nem lenne háború. Sajnos már túl sokan vagyunk itt. Szerencsénk, hogy Magyarországon sok segítőkész ember van.”

Folyamatosan növekszik a segítségkérő telefonok száma

Míg az induláskor, 2022 júniusában napi 1-2 megkeresés érkezett az ingyenesen hívható egészségügyi segélyvonalra, ma már átlagosan 10-15-en tárcsázzák naponta. Mivel a funkcionális segítségnyújtáson túl lelki támogatásra is használják a telefonálók a vonalat, így nem ritkák a 20-30-40 perces hívások sem.

Fontos volt számunkra, hogy ukrán kötődésű munkatársakkal alakítsuk ki a segélyvonalat. Vannak köztük Ukrajnából menekült telefonos ügyintézők, ukrán származású, de Magyarországon praktizáló orvosok, valamint egy szintén ukrán származású segítő, aki menedzseli és irányítja a napi működést.

A rászorulóknak óriási segítséget jelent ugyanis, hogy az anyanyelvükön kapnak tanácsot akár arra vonatkozóan is, hogy például hová forduljanak a tüneteikkel, hogyan vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, vagy hogy hol találhatók az ügyeletes gyógyszertárak. Az utánkövetés szintén nagyon fontos, szeretnénk tudni a hozzánk fordulókról, hogy megkapták-e a szükséges ellátást, ezért szinte mindenkiről érdeklődünk utóbb telefonon.

– tette hozzá dr. Karai Gábor, a Teladoc Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Segítenek a szükség idején

„Nem először hívom a Teladocot, különféle problémákkal. Először azért jelentkeztem, mert a 2023-as újév előtt arcüreggyulladásom volt, most tavasszal pedig endokrinológus szakorvost kerestem. Valóban segítenek kitalálni, hová menjenek az egészségügyi problémájukkal az ukrán menekültek. Ráadásul mindig a közelemben lévő szakembert ajánlanak” – mesélte az egyik telefonáló, Andrej.

„Semmit sem tudunk magyarul. Még jó, hogy amikor a fogászati kezelésem után begyulladt az ínyem, megtaláltam a Teladoc számát. Gyorsan segítettek. Az orvos nagyon kellemesen kommunikál, elmondta, hogy mi lehet a probléma, és tanácsot adott, hogy hova forduljak. Hálás vagyok, hogy segítenek a szükség idején, remek munkát végeznek” – tette hozzá egy másik menekült, Olena.

Vállalatunk életében kiemelt értéket képvisel a mentális és fizikai egészség. A háború okozta szörnyűségek, az otthon elhagyása, az ismeretlentől való félelem határozza meg most a menekültek mindennapjait. Reméljük, hogy a Teladoc egészségvonal segítségével legalább az egészségük miatt kevésbé kell aggódniuk

– tette hozzá Cséky Tímea.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...