Kövesse Facebook oldalunkat!

Kiemelt szerepe van az innovációnak a védelmi képesség növelésében, a hadsereg modernizációjában – mondta Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) vezérigazgatója szerdán, a kutatóintézet által szervezett képességbemutatón, Budapesten.

A Bálnában tartott rendezvényen Porkoláb Imre emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött a haderőfejlesztési, modernizációs programról, ennek köszönhetően már érkeztek korszerű eszközök, és azokat egészítik ki a nagyszabású védelmi ipari fejlesztések.

Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként két hónapja létrehozott VIKI legfontosabb feladata, hogy támogassa a védelmi innovációs projekteket, a kettős – civil és katonai – hasznosítású termékek fejlesztését.

Protar légijármű | Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint mondta, ennek gazdaságélénkítő hatása is van, de az a legfontosabb, hogy a katonákhoz eljuttatva növelni tudják a harc- és túlélőképességet.

A VIKI vezérigazgatója kiemelte: számítanak a védelmi innováció területén az egyetemekre, gazdasági társaságokra, kutatóintézetekre.

Hangsúlyozta: az általa irányított kutatóintézet feladata, hogy minél több fejlesztési lehetőséget tárjon a döntéshozók elé, és segítse a konzorciumok létrejöttét, valamint támogassa őket például a pályázatírásokban, hogy magyar és nemzetközi fejlesztési forrásokhoz juthassanak.

Közölte: a VIKI-nél a fejlesztések során prioritást élveznek a „digitális katonával” kapcsolatos innovációk, amelyek nemcsak a katonák fegyverzetének és felszerelésének fejlesztését érintik, de a kognitív képességfejlesztésüket is.

A másik kiemelt terület a járműdigitalizáció, amelyben az autonóm, önvezető rendszereken lesz a hangsúly, a harmadik pedig az úgynevezett „felforgató technológiáké”.

A dandártábornok jelezte: a kutatóintézet szeretné elérni, hogy a jövőben minél több, a ZalaZone-hoz hasonló tesztközpont legyen Magyarországon, és ezeket szeretnék felajánlani a NATO-nak, ami a fejlesztésben közreműködő cégeknek nemzetközi piacot jelenthet. Emellett tervben van a nemzeti védelmi labor létrehozása. Ez a már most is működő nemzeti laborokra támaszkodna, azok ugyanis már most is olyan technológiákon dolgoznak, amelyek továbbfejlesztve alkalmassá tehetők kettős – katonai és civil – hasznosításra.

A Bálnában az egyetemek és gazdasági társaságok képviselőinek mutatta be a kutatóintézet a legígéretesebb fejlesztéseket a védelmi innováció területén.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...