Kövesse Facebook oldalunkat!

Egy hirtelen haláleset, baleset vagy betegség nemcsak lelkileg mér nagy csapást az érintett családra, hanem anyagi nehézségekhez is vezet. A pénzügyi tudatossághoz hozzá tartozik, hogy tervezünk egy ilyen váratlan fordulattal és megpróbálunk anyagilag is felkészülni a lerosszabb forgatókönyvre. Ha szeretnénk gondoskodni a szeretteinkről, akkor az biztosítások hasznos pénzügyi eszköznek bizonyulhatnak számunkra.

Mi az a pénzügyi tudatosság?

Pénzügyi tudatosság alatt az egyénnek azt a képességét értjük, hogy meg tudja érteni a globális pénzügyi és gazdasági folyamatokat, illetve tudása által jobb döntéseket hoz és hatékonyabban kezeli a pénzét.

A pénzügyi tudatosság szoros összefüggést mutat az anyagi stabilitással. Ezt a kapcsolatot több tudományos kutatás is igazolta.

Egy 2014-ben készült kutatás például azt az eredményt találta, hogy a magasabb pénzügyi tudatossággal rendelkező személyek több gazdaságilag racionális döntést hoztak az adózás, nyugdíjmegtakarítás, ingatlanvásárlás, biztosításkötés, befektetés vagy megtakarítás terén. Egy másik, 2016-ban készült felmérés szerint a magasabb pénzügyi tudatosságot mutató személyek nagyobb eséllyel indítják el a saját vállalkozásukat és magasabb százalékban teljesítenek jól.

Biztosítások, mint a pénzügyi tudatosság eszközei

Az emberi élet számos kiszámíthatatlan fordulatot tartogathat. A kellemetlen meglepetések lehetnek olyan kisebb károk, mint egy-egy háztartási eszköz elromlása vagy néhány nap táppénzre kerülés.

Az ilyen jellegű extra kiadásokra általában fel vannak készülve az emberek, és a legtöbben rendelkeznek egy kisebb-nagyobb összegű vésztartalékkal.
Biztosítások rendkívül sokféle kockázati eseményre köthetők. Klasszikusnak számítanak a különböző ingóságokra és ingatlanokra érvényes szerződések. Ilyenek például a lakásbiztosítások és gépjárműbiztosítások, de manapság akár a laptopodra vagy a telefonodra is köthetsz megállapodást.

Biztosítás a saját személyeddel kapcsolatos rizikókra is szólhat. Szerződésbe foglalható például a biztosított betegsége, balesete, halála, munkavesztése vagy bármilyen okból bekövetkező keresőképtelensége.

Ha jobban belegondolunk, akkor ezek mind olyan események, amelyek súlyosan megterhelhetik a családi kasszát.

  • Egy hirtelen haláleset azt jelenti, hogy a távozó személy bevétele egyik napról a másikra esik ki.
  • Egy hosszabb lábadozás eredményeképpen a táppénz alacsony összegéből kell kigazdálkodni a gyógyszerek és orvosi vizsgálatok miatt megnövekedett költségeket.

Az olyan biztosítási elemek, mint a betegség- vagy a balesetbiztosítás, nem feltétlenül képezik részét egy életbiztosításnak.

– figyelmeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A klasszikus életbiztosítások csak a biztosított halála esetén fizetnek. Egy ilyen szerződést érdemes kiegészítenünk baleset- és egészségbiztosítással.

Hitelfelvétel esetén különösen fontos az életbiztosítási szerződés megkötése. Adósság fennállása esetén a hátramaradó szeretteinknek nemcsak a kieső bevétel anyagi terhével kell megküzdeni, hanem a havi törlesztőrészletek fizetését is meg kell oldaniuk. Fontos kiemelni, hogy külön adósságokra specializálódott biztosítási szerződést is köthetünk. A hitelfedezeti biztosítás lényege, hogy keresőképtelenség, a munkahelyünk elvesztése, haláleset, rokkantság vagy tartós betegség esetén fedezi helyettünk a havi törlesztőrészleteket.

Egy bizonytalan pénzügyi helyzetben (például válság vagy visszaesés idején) különösen fontos szerep jut a biztosításoknak. Egy ilyen helyzetben kiemelten negatív hatása lehet a váratlan anyagi csapásoknak.

Szerencsére a már megkötött biztosítások ilyenkor is védenek a kellemetlen pénzügyi következményekkel szemben.

Fontos, hogy előre gondolkodjunk és időben megkössük a szerződést, hiszen sokszor ki kell várnunk a türelmi idő végét. Ha például tartunk a létszámleépítések miatti elbocsájtásoktól, akkor ne halogassuk a biztosítóval történő megállapodást. A szerződés aláírását követő két hónapban még magunknak kell állnunk a költségeket, ezzel garantálja a biztosító, hogy csak kockázati, előre nem látott események után kelljen fizetnie.  
A biztosítások sem érvényesek mindenre

A biztosítókkal szemben az a gondolat él a köztudatban, hogy vész esetén úgysem fizetik ki a biztosítottaknak járó összeget. A saját érdekünkben fontos ismernünk a biztosítások szabályait és az érvényesség pontos körét. A saját biztosításunkra vonatkozó kereteket és hatályosságot a szerződésünk alapos tanulmányozásával ismerhetjük meg.

Van azonban néhány olyan kritérium, ami általánosan érvényes a különböző típusú biztosításokra:

  1. A biztosítási esemény bejelentését hivatalos, írásos formában, általában 8 napon belül el kell végeznünk.
  2. A biztosítás érvényét veszti, ha a biztosítási esemény szándékossággal vagy bűncselekménnyel állt összefüggésben.
  3. Az extrém sportokra nem érvényesek a biztosítások, illetve versenysport esetén is speciális szerződésre lesz szükségünk.
  4. A már ismert problémákból (például olyan betegség esetén, ami már a szerződéskötés pillanatában fennállt) eredő biztosítási események után nem fizet a biztosító. A már meglévő egészségügyi gondjainkkal kapcsolatban közlési kötelezettségünk áll fenn a biztosító felé. Ha ennek nem teszünk eleget, akkor az mentesíti a biztosítót a fizetés alól.

A biztosítás szabályairól érdemes még a megállapodás aláírása előtt tájékozódni, hiszen csak így tudhatjuk biztosan, hogy mibe egyezünk bele.  

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...