Kövesse Facebook oldalunkat!

Folytatja a rendszeres betéti gyorstendereket a Magyar Nemzeti Bank – közölte a honlapján hétfőn a jegybank.

Emlékeztetnek: a Monetáris Tanács október 13-i döntései nyomán a Magyar Nemzeti Bank október 14-től egynapos betéti gyorstendereket tart. Ezeket a gyorstendereket – a folyamatosan alkalmazott egynapos eurolikviditást nyújtó FX swap tenderek mellett – újabb döntésig rendszeresen megtartják.

Azt írták: a tenderek paramétereit minden nap reggel 9 órakor hirdetik meg. Ezzel párhuzamosan, más döntésig, az MNB nem tart egyhetes betéti, illetve változó kamatozású, legfeljebb 6 hónapos betéti tendereket, valamint diszkontkötvény-aukciót sem. Amennyiben a partnerkör részéről érdemi keresleti igény jelentkezik a hosszú betéti eszköz, illetve a diszkontkötvény iránt, az MNB egyedi mérlegelés alapján tendereket tarthat, amelyről a kör tagjait külön tájékoztatja – írták.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke online háttérbeszélgetésen pénteken jelentette be: a pénzpiaci stabilizáció érdekében több intézkedést vezetett be az MNB, emellett arról is döntöttek, hogy az év végéig közvetlenül a jegybank biztosítja az energiaszámla fizetéséhez szükséges devizát. Hangsúlyozta, mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait.

Arról is beszélt, hogy a monetáris tanács pénteken 8 óra 45 perctől 950 bázisponttal 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,5 százalékról; az 1 hetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank.
Döntöttek arról is, hogy péntektől egynapos (T/N) FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken, előbbit 17 százalékos, utóbbit 18 százalékos kamattal. Virág Barnabás reményét fejezte ki, hogy ezek a gyorstenderek „néhány napig” tartanak majd.

A pénteken megtartott első tenderen 994,8 milliárd forint betétet ajánlottak fel a bankok 18,0 százalékos kamatra és a jegybank a teljes összeget befogadta. A szombati munkanapon tartott tenderen 752,9 milliárd forint volt a felajánlott és elfogadott összeg, azaz 241,9 milliárddal kevesebb a lejáró betéteknél.

Nyitókép: Biztosító Magazin.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...