Kövesse Facebook oldalunkat!

Keddtől csütörtökig a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányt tart a rendőrség az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának kezdeményezésére.

Az ORFK kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon hétfőn azt írta: a balesetmegelőzési Zebra-akcióban nagy figyelmet fordítanak a gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, a többi között testkamera, drónok és civil járművek alkalmazásával.

A közlemény szerint korábban évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét.

Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, mégis mintegy 2000 járókelő sérül meg balesetben, és több mint 100 gyalogosgázolás végződik halállal – tették hozzá.

Kitértek arra is, a gázolásoknál a korábbi időszakban évente 900-1000 eset a gyalogosok hibájából történt, ez a szám az elmúlt két évben mintegy 600-ra, a balesetek 30 százalékára csökkent. Kiemelték, hogy a gázolások mintegy 40 százaléka (750-800 baleset) a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg három százalékuk halálos kimenetelű.

Az ORFK közlése szerint az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és a környezetükben lehet számítani, elsősorban olyan helyen, ahol jelentős a közúti forgalom.

Az elkövetett jogsértés miatt az autóvezetőket és a gyalogosokat is figyelmeztetheti az intézkedő rendőr, aki helyszíni bírságot is kiszabhat és feljelentést is tehet. Tilos jelzésen történő áthaladásnál a járművezető 50 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat – olvasható a közleményben.

A terror útja

A terror útja – A nagy sebességgel közlekedő – és folyamatosan csengető – biciklisták és rolleresek nemcsak rendkívüli módon idegestik, de komoly veszélyt is jelentenek a békésen sétáló gyalogosokra.

A budai felső rakparton – a Gellért tér és a Lánchíd között olyan mértékben növekedett meg a biciklis forgalom az utóbbi években, hogy csúcsidőben a normális gyalogos közlekedés ellehetetlenült:

A nagy sebességgel közlekedő – és folyamatosan csengető – biciklisták és rolleresek nemcsak rendkívüli módon idegestik, de komoly veszélyt is jelentenek a békésen sétáló gyalogosokra.

Főleg a lassabban sétáló idős emberek, illetve a babakocsit toló kismamák vannak kitéve nagy veszélynek. A kerékpárok és rollerek haladási sebessége jóval meghaladja az itt elfogadható szintet, vezetőik veszélyesen viselkednek, sokszor csak az utolsó pillanatban fékeznek, vagy csak centiméterekre mennek el a gyalogosok mellett.

Szemtanúk beszámolói szerint a felső rakpartnak ezen szakaszán számos károkozás történt már, ami nem kerül bejelentésre.

Elütött idős emberek, fellökött babakocsik, kézből kirepülő üdítőitalos dobozok írhatók a gondatlanul és veszélyesen közlekedő biciklisták és rolleresek számlájára. A legkritikusabb a munkaidő előtti (7-9 óra között) és a munkaidőt követő (16-20) időszak, amikor a biciklisták megrohanják ezt a járdaszakaszt. Ebben az időszakban a gyalogosok fokozottan figyeljenek, ha erre sétálnak. A bicikliken nincs rendszám, így utólagos beazonosításukra kevés lehetőség marad, ha a károkozást követően elhajtanak a helyszínről.

A gyalogosok – a rájuk leselkedő veszélyek miatt – a rakpart ezen szakaszát a terror útjának is nevezik. 

Alternatív megoldásként át lehet menni az út túloldalára – mivel ott senki sem közlekedik – a Gellért-hegyi sziklafal melletti járda gyakorlatilag teljesen üres. 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...