Kövesse Facebook oldalunkat!

Míg vevőből lenne elég, elsősorban a szűkös és túlárazott kínálat okoz most gondot az ingatlanpiacon. A panelek továbbra is keresettek, de az egyre dráguló családi házakat is elkapkodják a XIV. és XVI. kerületben a kertvárosi részeken.

Amikor a harmadik hullám kezdett laposodni és megtörtént az első korlátozások feloldása, érezhető volt egy nagyobb impulzus az ingatlanpiacon. Ez azonban mára alábbhagyott, most már átléptünk a kissé visszafogottabb, nyári ingatlanpiaci szezonba:

az érdeklődők a járvány elmúlt hónapjai után érthető módon szeretnék kiszabadulni a lakásaikból, kiélvezni a nyarat és nem ingatlanokat járni a hőségben.

A legnagyobb probléma most mégsem a kereslettel van, hanem azzal, hogy nagyon szűk a kínálati piac – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ha megjelenik egy olyan lakás a piacon, mely a keresett kategóriába tartozik és nincs túlárazva, vagyis a piaci átlagárnál nincs 20-30 százalékkal magasabbra értékelve, akkor arra pillanatok alatt lecsapnak az érdeklődők, annyira szerény most a kínálat jó ingatlanokból – magyarázta az ingatlanközvetítő.

Megfigyelései szerint jelenleg egy erős keresleti piacról beszélhetünk, de a gyenge kínálat mellett továbbra is nagyon sok a túlárazott ingatlan.

Ezek nagy része olyannyira túl van árazva, hogy egyáltalán nem mutatkozik irántuk kereslet, vagyis a vevők már az alkudozásba sem vágnak bele, egyszerűen továbblépnek a következő hirdetésig.

Ami az árakat illeti, mintegy 3-4 százalékos növekedés volt megfigyelhető az idei év során.

  • Ezt határozottan lehetett érezni a zuglói panellakásoknál, de a téglaépítésű használt ingatlanoknál is jelentkezett.
  • Szintén drasztikus, 5-7 százalékos áremelkedés volt jellemző a XVI. kerület kertes családi házainál, ahol ma már meg kell barátkozni 90-100 milliós alapárakkal egy jobb minőségű ház esetében.
  • Itt is az a probléma, hogy nem olyan a kínálat, ami ki tudná elégíteni a keresleti oldal igényeit.

A túlárazottság mértéke 10-20 százalékra tehető, ami az átlagos lakásoknál 3-4 milliós ártöbbletet jelent. Egy konkrét példát is említett az ingatlanközvetítő:

Egy Thököly úti, kétszobás lakás induló hirdetési ára 34 millió forint volt, melyet aztán végül 28 millió forintért tudtak eladni. Ezt persze már lehetett sejteni az elején is, a tulajdonos azonban ragaszkodott a magasabb induló árhoz

– tette hozzá.

Az alku ennek megfelelően jelentős, 10-20 százalékos is lehet egy-egy ingatlan esetében, ugyanakkor, ha egy lakást piaci átlagáron kínálnak, akkor alku nélkül is pillanatok alatt elkel. Viszont, ha nagyon a reális ár felett hirdetik, akkor egyáltalán nincs rá kereslet – magyarázta a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy jellemző egyébként, hogy a tranzakciók sok esetben sem eladói, sem vevői szempontból nem sürgősek, így mindkét oldal hajlamos kivárni.

Az értékesítési idők általában 3 hónap környékén alakulnak abban az esetben, ha túlárazott az ingatlan. Ilyenkor az első egy-két hónap általában azzal telik, hogy a tulajdonos kitartja az árat, majd ha valamiért mégis komolyan gondolja az eladást, akkor a harmadik-negyedik hónapban megkezdődik az ár mérséklése egy vevők számára is elfogadható szintre.

A leginkább keresett kategóriát megint a panellakások jelentik ebben a két pesti kerületben, hiszen az áraik ugyan már nagyon megközelítették a téglalakásokét, még mindig a leginkább megfizethető kategóriát jelentik. De az is megfigyelhető, hogy még ezeket a relatíve olcsó panellakásokat is sokszor csak minimális, 20 százalékos önerővel tudják megvásárolni az emberek, mivel “kevesen rohangálnak a zsebükben 20-30 millió forinttal” – fogalmazott Sebestyén Tamás.

  • A kétszobás, közepes méretű panellakások ára jelenleg 24-28 millió forint között mozog, ennyiért pedig nem lehet téglaépítésű lakásokat kapni.
  • A családi házaknál a 90-100 milliós induló árak jellemzők, míg az újépítésű lakásoknál az egy évvel ezelőtti 800-850 ezer forintról már 1 millió forintig kúsztak fel az árak, de úgy néz ki, hogy ezen az áron is van rájuk kereslet.

A befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, annak ellenére, hogy rövid távú lakáskiadásról most egyáltalán nem beszélhetünk. Keresik a jó állapotú lakásokat, melyeket hosszú távra 130-150 ezer forintért ki tudnak adni. A felújítással foglalkozó befektetők ugyanakkor nehezebb helyzetben vannak, mivel nehéz olcsó, felújítandó ingatlanokat találni, ráadásul az építőanyagárak és a munkadíjak drasztikus növekedése is nehézséget okoz számukra.

Emiatt egyébként azt is érezni lehet, hogy a jobb állapotú ingatlanok felé húznak a vevők, bár mindig találni olyanokat, akik saját maguk akarják intézni a felújítást, hogy úgy nézzen ki a lakás, ahogy ők azt megálmodták

– tette hozzá a szakértő, aki végül megjegyezte, hogy az elkövetkező hónapokban inkább stagnálás lehet jellemző az ingatlanpiacon. Ősztől várható nagyobb mozgás, ugyanakkor egy esetleges negyedik hullám befolyásolhatja ezt a prognózist, míg a jövő évet a választások teszik bizonytalanná.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...