Kövesse Facebook oldalunkat!

Sok olyan ingatlannal találkozunk a hazai ingatlanpiacon, melyet luxusingatlanként hirdetnek, de nem az, nem felel meg a luxuskategória követelményeinek. Pedig a szakértő szerint elég pontosan meghatározhatók azok a paraméterek, melyek luxuskategóriába helyeznek egy ingatlant.

Fogalmi zavarok vannak a fejekben

Az, hogy egy luxusingatlan mikor számít luxusingatlannak számos tényező határozza meg.

Attól még egy ingatlan nem válik luxusminőségűvé, hogy kicseréjük benne a burkolatot egy drágább megoldásra.

De ugyanígy a luxuspanel kifejezés is értelmezhetetlen szakmai szempontból, hiszen egymásnak ellentmondó fogalmakat tartalmaz. Sokan nem is szeretik már a luxus kifejezést, egyrészt mert leértékelődött, másrészt a hivalkodás érzése kapcsolódik hozzá.

A XI. kerületen belül “kiemelkedő” lokációnak Gellérthegy, Péterhegy, Sashegy, Sasad és a Madárhegy tekinthető. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

A lokáció megkerülhetetlen

Így van ezzel Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője is, aki inkább a prémiumkategóriás kifejezést használja a hirdetéseknél. Mint mondta, legelőször, mint minden ingatlannál,

a luxusingatlanoknál is az elhelyezkedést kell figyelembe venni. Luxusingatlan ugyanis nem képzelhető el presztízsterületeken kívüli elhelyezkedéssel.

Ugyanezt említette Krausz Gábor is, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a leginkább meghatározó elem egy luxusingatlannál az elhelyezkedés, ugyanakkor szerinte minden luxusnak tekinthető, ami egy bizonyos termékkörön belül a legjobb minőségű és legdrágább.
Újbudai luxus

A XI. kerületen belül “kiemelkedő” lokációnak Gellérthegy, Péterhegy, Sashegy, Sasad és a Madárhegy tekinthető.

Ezek kínálnak olyan területi alapfeltételeket, ahol van esély arra, hogy egy valódi luxusminőségű és -érzetű ingatlant alakítsunk ki.

Ezeken a területeken már egy középkategóriás ingatlan esetében is meghaladják az 1 millió forintot a négyzetméterárak – tette hozzá a szakértő.

A Balatonnál egy partközeli, szép ingatlan esetében a 100 millió forintos ár inkább csak átlagosnak számít, nem a luxuskategóriát jelenti. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Balatoni prémium 

Krausz Gábor is arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már egy partközeli, szép ingatlan esetében a 100 millió forintos ár inkább csak átlagosnak számít, nem a luxuskategóriát jelenti.

A Balatonnál a csúcskategóriának az a kiindulópontja, ha egy telek saját vízparti résszel rendelkezik.

Hiszen vízparti telekből nagyon kevés van, az áruk folyamatosan emelkedik, viszont az egyik legjobb befektetés, miközben nagyon drága már ma is, így igen kis réteg számára elérhető. Az ilyen telkek ára mintegy 300 ezer forintos négyzetméterártól indul a Balaton déli partján.
Szintén a luxusingatlanok körébe sorolhatók azok a Balaton körül található, többhektáros nagybirtokok is, melyek nem csak nagy alapterületű házzal, hanem lovardával, melléképületekkel, garázsokkal rendelkeznek – tette hozzá.

Balaton körül található, többhektáros nagybirtokok lovardával, melléképületekkel, garázsokkal is rendelkeznek. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

A tömeg felejtős

Nagy Csaba szerint is lényeges tényező, hogy a valódi luxusingatlanok nem egymás hegyén-hátán található lakóparki lakások, hanem panorámás, természetközeli részen fekszenek: vízparton, esetleg erdőszélen, ráadásul egy jelentős méretű saját területet kell, hogy kihasítsanak a környezetből.

Ez azt jelenti, hogy minimum egy 2-3 hektáros telekmérettől beszélhetünk luxusszínvonalról, míg az épület alapterületét tekintve 300 négyzetmétertől.

A luxusingatlanoknál természetesen fontos tényező annak stílusa, az építész és a lakberendező hírneve, a kivitelező megbízhatósága, illetve a beépített anyagok minősége és a kiemelkedő műszaki tartalom – sorolta az ingatlanközvetítő.

A valódi luxusingatlanok nem egymás hegyén-hátán található lakóparki lakások, hanem panorámás, természetközeli részen fekszenek. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Mit tartalmaz egy luxus ház?

Ami egy luxusingatlan belső elrendezését illeti, nem elsősorban a funkcionalitás a fontos. Helyet kell kapnia benne egy nagy nappalinak vagy inkább szalonnak, ettől távolabb elhelyezkedő vendégszobáknak, valamint egyéb olyan helyiségeknek, melyek egy átlagos lakásban nem találhatók meg: így egy moziszoba, fitneszterem, télikert vagy akár kártya- és szivarszoba is kialakításra kerülhet.
Házaknál jellemzően egy medence is helyet kap az ingatlanon, de ez lakásoknál nem annyira elterjedt, ott ezt a szauna és a jakuzzi váltja ki a medencét.

Biztosító Magazin - Vizsgáltassa felül lakásbiztosítását!
Előfordul, hogy egy luxusházban helyet kap egy kártya- és szivarszoba is. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Mit kínál egy luxus lakás?

Természetesen lakásoknál is megvalósítható a luxusminőség,

jellemzően felső szinteken található, tökéletes panorámával – akár körpanorámával – rendelkező penthouse lakásokról beszélhetünk luxuslakásként, óriási terasszal, szaunával, jakuzzival, mely jellemzően a teraszra kerül.

Itt a fitneszterem, a szauna vagy a medence sem feltétlenül a lakáson belül kerül kialakításra, hanem maga a társasház kínál ilyen szolgáltatásokat – magyarázta Nagy Csaba.

Biztosító Magazin - Vizsgáltassa felül lakásbiztosítását!
A fitneszterem, a szauna vagy a medence nem feltétlenül a lakáson belül kerül kialakításra, maga a társasház kínál ilyen szolgáltatásokat. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Szintén a penthouse lakásokat említette Krausz Gábor is, melyek esetében luxusingatlanokról beszélhetünk, amennyiben

az adott ház a vízparton található, tökéletes panorámával rendelkezik, valamint 50-60 négyzetméteres, de nem ritkán 150-200 négyzetméteres terasz tartozik hozzá, ahol pezsgőfürdő és szauna is található.

Ami a lakások alapterületét illeti, nem feltétlenül óriásiak, de minimális méretük egy nappali plusz három hálószoba.

Biztosító Magazin - Vizsgáltassa felül lakásbiztosítását!
A lakások nem feltétlenül óriásiak, de minimális méretük egy nappali plusz három hálószoba. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Kütyük és egyéb műszaki nyalánkságok

Fontos tényező ezeknél az ingatlanoknál a gépészet és a műszaki tartalom. A luxusingatlanok alapvetően energiatakarékos, környezettudatos megoldásokat alkalmaznak: hőszivattyút, megújuló geotermikus energiát, napelemet, illetve ezeknél már teljesen automatizáltan a tulajdonos igényeihez minden pillanatban maximálisan alkalmazkodó okosotthonról beszélünk, melyben minden eszköz akár egy mobiltelefonon és egy alkalmazáson keresztül is vezérelhető.
És persze itt sem az alsó kategóriás megoldásokról beszélünk, hiszen az okosotthon ma már egy elég tág fogalom – magyarázta Nagy Csaba.

Biztosító Magazin - Vizsgáltassa felül lakásbiztosítását!
Az okosothon akár egy tabletről vagy mobiltelefonról is vezérelhető. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Beszéljünk a pénzről!

Ami pedig az árakat illeti, az előbb felsorolt paraméterek, tehát

Az “igazi” luxus a XI. kerületi ingatlanok esetében 1,5-2,5 millió forintos négyzetméteráron valósítható meg.

ugyanakkor találkozhatunk a piacon akár 3 millió forintos négyzetméterárakkal is – mondta Nagy Csaba, aki utóbbit azért már némileg túlzónak találja.

Akad a piacon luxusingatlan akár 3 millió forintos négyzetméterárakkal is. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Krausz Gábor tapasztalatai szerint

A Balatonnál található vízparti telken álló, és luxusszínvonalúnak tekinthető házak ára sokszor meghaladja az 1 milliárd forintot is.

Van, amelyhez helikopter-leszálló is tartozik, de a berendezésre is 100 milliókat költenek a tulajdonosaik, és vagy szinte mindent külföldről hozatnak hozzá, vagy egyedi gyártású berendezések kerülnek bele. Ennél valamivel olcsóbbak a korábban említett Balaton körüli nagybirtokok, melyek ára 500-600 millió forintnál indul – tette hozzá a szakértő.

Van olyan luxusingatlan, amelyhez helikopter-leszálló is tartozik. | Fotó: Unsplash / Illusztráció

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...