Kövesse Facebook oldalunkat!

A kárenyhítési alap segítséget nyújt a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek, akik az idén eddig több mint 6 ezer hektár nagyságú területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel pénteken.

A tavalyi év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára. A rendszer jól vizsgázott: tavaly mintegy 27 ezer hektár gyümölcsöst ért időjárási kár, ami után idén márciusban 6,56 milliárd forintot fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak – írták.

A közlemény szerint az idei fagykárok leginkább Bács-Kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyét érintik. Közel 60 százalékuk gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack, meggy és alma kultúrákban keletkezett.

A minisztérium arra bíztatja a tavaszi fagykárral leginkább érintett gazdálkodókat, hogy elektronikusan jelentsék be a kárukat a megyei kormányhivataloknak annak érdekében, hogy – az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén – káraikat kompenzálhassák.

Ismertették, hogy tavaszi fagy akkor valósul meg, ha a kockázatviselés helyén a tavaszi időszakban a talajszinttől számított két méter magasságban mínusz 2 fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet mérnek. Erről a termelő az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján tájékozódhat. Az OMSZ-adat helyességét – a termelő ellenkező bizonyításáig – vélelmezni, és a kárenyhítési eljárásban kötelezően alkalmazni kell.

A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösök esetén a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül szükséges megtenni. Ezen alapszabálytól viszont el lehet térni, ha a tavaszi fagykár március 31. után következett be, és a 15 napos kárbejelentési határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban, vagyis 2021. május 17-ig telik le. Ugyanis ebben esetben a kárbejelentés még május 17-ig megtehető.

A jogszabály a tavaszi fagykár bejelentésére május utolsó napjával véghatáridőt is megállapít. A hozamcsökkenést okozó tavaszi fagynál a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség a károsodással érintett területen bekövetkezik.

Az idei évi károk után kárenyhítő juttatásra az a károsult termelő lehet majd jogosult, aki a jogszabályban foglaltak szerint határidőben, elektronikusan benyújtotta a kárbejelentését, és akinél a növénykultúra – a tárgyévet megelőző ötéves időszakból a legmagasabb és a legalacsonyabb hozammal rendelkező két év elhagyásával képzett három év hozamának számtani átlagához képest – 30 százalékot meghaladó terméskiesését, és 15 százalékot meghaladó termelésiérték-kiesését az agrárkár-megállapító szerv igazolta.

További feltétel, hogy a termelő a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig megfizette, a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét november 30-ig a novemberben nyíló elektronikus kérelmező felületen benyújtotta – olvasható a közleményben.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...