Kövesse Facebook oldalunkat!

Az erős januári évkezdés után újabb fokozatba kapcsoltak az eladók és a vevők az ingatlanpiacon, februárban továbbra is kimagaslóan erős kereslet mellett az elmúlt 10 év legtöbb adásvételét, 14 569 tranzakciót, bonyolították le – közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.

Kiemelték, hogy több mint 14 000 adásvételt utoljára 2018-ban és 2019-ben tapasztaltak három hónapban, az eddigi csúcstartó pedig 2016 júniusa volt 14 550 tranzakcióval.

A közlemény szerint az otthonteremtési kedvezmények okozta aktív kereslet továbbra is érezhető a piacon és az adásvételek számában is. Ez a lendület a tavaszi hónapokra is kitarthat, így 38-39 ezer ingatlan cserélhet tulajdonost az első negyedévben. A Duna House becslései szerint az év első két hónapjában a tranzakciók száma már meghaladta a 25 700-at.

Arról is beszámoltak, hogy februárban a fővárosban Budán a nagyobb és drágább ingatlanokat vásárolták a vevők, míg Pesten a kisebb lakásokat. Budán a 60 és 100 négyzetméter közötti ingatlanok adásvételének aránya 19 százalékponttal nőtt, így ezek alkották a budai tranzakciók 45 százalékát, ezzel szemben Pesten az adásvételek 60 százaléka a 60 négyzetméternél kisebb kategóriában történt. Budán megugrott a 70 millió forint feletti ingatlanok iránti érdeklődés, ezek aránya az előző év februárjához képest 18 százalékponttal, 28 százalékra nőtt.

A fővárosi vevők között a befektetők aránya 29 százalékra csökkent, a tavaly mért 45 százalékról, míg az elsőlakás-vásárlók aránya jelentősen, 37 százalékra emelkedett, a tavaly februárban elért 24 százalékról.

Idén februárban a vidéki településeken a vevők 69 százaléka 40 és 100 négyzetméter közötti ingatlant vásárolt. A vásárlások legfőbb oka a nagyobb ingatlanba költözés, arányuk 36 százalékos volt, ezt követték 24 százalékkal az első lakásba költözők és 22 százalékos aránnyal a befektetési célból vásárlók.

Közölték, a jelzáloghitel-piacon a Duna House 65-70 milliárd forint közötti volument becsül az év második hónapjára, ami a tavaly februári adattól 5 milliárd forinttal elmarad, de 2019-hez képest 7 százalékkal nőtt. A jelzáloghitel-piac a tapasztalatok alapján néhány hónap csúszással követi az ingatlanpiaci változásokat. Ezért a társaság szakemberei a következő hónapokban jelentős növekedést várnak a jelzáloghitelek piacán.

Nyitókép: Summary Media / Kocsis Ferenc Árpád

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...