Kövesse Facebook oldalunkat!

Romániában lehetőséget biztosítanának minden munkavállalónak, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után is 70 éves koráig fenntartsa, vagy megújítsa munkaviszonyát, de kizárnák az állami nyugdíjak és fizetések halmozását.

Az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön bocsátotta közvitára a munkaügyi minisztérium.

„Egy jogról, nem pedig kötelességről van szó” – szögezte le csütörtöki sajtóértekezletén Raluca Turcan munkaügyi miniszter, tehát a rendelkezés nem a nyugdíjkorhatár emelését írja elő, hanem választási lehetőséget nyújtana a munkavállalók számára. Az öregségi nyugdíjra jogosult, de a nyugdíjba vonulást elhalasztó munkavállalók bármikor meggondolhatják magukat, nem kell feltétlenül 70 éves korukig dolgozniuk.

A hatályos romániai munkatörvénykönyv szerint az egyéni munkaszerződés automatikusan megszűnik, amikor a – megfelelő szolgálati idővel rendelkező – munkavállaló eléri a legális nyugdíjkorhatárt. Ez nem zárja ki a nyugdíjasok foglalkoztatását, de az csak egy másik munkaszerződés alapján történhet.

A bevezetendő módosítás előnyeként a miniszter kiemelte: aki a nyugdíjkorhatár elérése után tovább szeretne dolgozni, annak elvileg (ha határozatlan idejű munkaszerződése van) automatikusan megmarad az addigi fizetése, nem kell tehát béralkuba bocsátkoznia, a folytatódó szolgálati idővel pedig tovább növekszik a későbbi öregkori járandóság.

A törvénytervezet szerint továbbra sincs akadálya annak, hogy a már nyugállományba vonult emberek visszatérjenek a munkaerőpiacra. Az állami, vagy magánszférához tartozó munkáltatók 70 év alatti nyugdíjasokkal is köthetnek majd munkaszerződést, de a „társadalmi és jogi méltányosság elve” alapján az állami intézményekben, vagy vállalatoknál visszafoglalkoztatott nyugdíjasok öregségi járandóságának folyósítását felfüggesztik – szögezte le Turcan.

Ez azt jelenti, hogy – néhány tevékenység kivételével – senki sem kaphat állami nyugdíjat és fizetést is egyszerre. A miniszter az ilyen típusú jövedelemhalmozás kivételei között említette a nyugdíjas pedagógusok óraadását és a szerzői jogdíjjal honorált munkaköröket.

A törvénytervezet kéthetes közvita után kerül a kormány, majd várhatóan a parlament elé. A decemberben hivatalba lépett jobbközép kormány már korábban jelezte: meg akarja szüntetni a visszaéléseket az állami nyugdíjak és fizetések halmozása terén, a kezdeményezést azonban élesen bírálja a szociáldemokrata ellenzék.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...