Kövesse Facebook oldalunkat!

A Covid–19-válság az eddigi egyik legsúlyosabb zavart okozta a gazdaságban és a pénzügyi piacokon. Bár a pénzügyi piacok erősödtek 2020 második negyedévében, a gazdasági talpra állás továbbra is törékeny. Az Allianz változatos portfóliójának és stabil mérlegének köszönhetően továbbra is sikeresen kezeli a jelenlegi krízist, és meggyőző eredményeket ért el 2020 második negyedévében. A folyamatos bizonytalanság miatt jelenleg nem módosítják a 2020-as működési eredménnyel kapcsolatos előrejelzéseket.

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye a Covid–19-hez kapcsolódó veszteségek és az alacsonyabb működési befektetési eredmény miatt romlott. Az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye stabil volt, a csökkenés főleg egy 2019. évi egyszeri, kedvező nyereségnek köszönhető. Vagyonkezelési üzletág meggyőző, bár az előző évhez képest alacsonyabb működési eredményt könyvelt el, elsősorban az alacsonyabb teljesítménydíjak miatt.

Az adózott eredmény 28,6%-kal, 1,5 mrd euróra esett vissza (2,1-ről) 2020 második negyedévében, ami nagyrészt tükrözte a működési eredmény alakulását.

Az egy részvényre jutó eredmény alapértéke (EPS) 27,6 százalékkal, 7,07 (9,76 euróról) euróra csökkent 2020 első félévében. Az éves szintre kivetített sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) 10,0 százalék volt (2019 teljes év: 13,6 százalék). A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a 2020 első negyedév végi 190 százalékhoz képest 187 százalékra csökkent 2020 második negyedévének végére[1].

A pandémia továbbra is minden iparág számára kihívást jelent. Az Allianz ennek ellenére jó eredményeket ért el, és figyelemre méltó ellenálló képességről tett tanúbizonyságot 2020 első félévében. Ezért biztosak vagyunk abban, hogy 2020 második félévében is meggyőző pénzügyi teljesítményt látunk majd.

– mondta Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója.

Vagyon- és felelősségbiztosítás: működési eredmény a Covid–19-járvány nyomása alatt

  • A teljes díjbevétel 13,5 milliárd euróval (13,4) lényegében változatlan maradt 2020 második negyedévében. Az árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított belső növekedési ráta −1,6 százalékot ért el, amelyet a főleg a Covid–19 hatásának köszönhető.
  • A működési eredmény 17,4 százalékkal, 1,1 milliárd euróra esett 2020 második negyedévében 2019 második negyedévéhez képest. A jegyzési eredményt a Covid–19-pandémia hatásai, a nagyobb veszteségek növekedése, valamint a rosszabb lebonyolítási eredmény gyengítették. 
  • A kombinált hányad (kárráfordítások és költségek díjbevételhez viszonyított aránya) 1,2 százalékponttal, 95,5 százalékra nőtt 2020 második negyedévében.

A Covid–19 hatása a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág bevételeire jelentősebb volt 2020 második negyedévében, de ami a bevételnövekedést illeti, a franchise ellenállónak mutatkozott. A Covid–19 hatásaitól megtisztított teljesítmény továbbra is erős, a normalizált kombinált hányad 94 százaléknál kisebb; a biztosítástechnikai kiválóságra és a hatékonyságra helyezett hangsúly kifizetődik.

– mondta Giulio Terzariol, az Allianz SE CFO-ja.

Élet- és egészségbiztosítás: 1,0 milliárd euró működési eredmény

  • Az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP)[2] 11,5 milliárd euróra csökkent (15,2-ről) 2020 második negyedévében, amelyre csaknem minden országban hatást gyakorolt a Covid–19.
  • Az új értékesítés eredményhányada (NBM) 2020 második negyedévében 3,1 százalékra esett vissza (3,6 százalékról) az alacsonyabb kamatok hatása miatt, amit nagymértékben ellensúlyoztak a javuló termékek és a jobb üzleti mix, amely magában foglalja az előnyben részesített üzletágak felé történő elmozdulást. 
  • A működési eredmény 1,0 milliárd euróra esett (1,2-ről) 2020 második negyedévében. 

Elégedett vagyok az értékesítési tevékenység 2020 második negyedévében tapasztalható minőségével az élet- és egészségbiztosítási üzletágban, ez a meggyőző új értékesítési eredményhányadban is érzékelhető. „A Covid–19 hatásaitól megtisztított teljesítmény továbbra is erős, a normalizált kombinált hányad 94 százaléknál kisebb; a biztosítástechnikai kiválóságra és a hatékonyságra helyezett hangsúly kifizetődik. Működési jövedelmezőségünk továbbra is erős, azt az aktív kockázatkezelési intézkedéseink megfelelően támogatják.

– közölte Giulio Terzariol.

Vagyonkezelés: a harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon 6,5 százalékkal nőtt

  • A harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon (AuM) 2020 első negyedévének végéhez képest 101 milliárd euróval, 1658 milliárd euróra nőtt 2020 második negyedévében. 
  • A teljes kezelt vagyon állománya 2250 milliárd euróra nőtt 2020 második negyedévében.
  • A működési eredmény 5,7 százalékkal, 640 millió euróra mérséklődött (678-ról) 2020 második negyedévében az alacsonyabb teljesítménydíjaknak köszönhetően. Ráadásul a működési ráfordítások is nőttek. Ennek eredményeképpen a költség-bevétel arány (CIR) 2019 második negyedévéhez képest 1,7 százalékponttal, 62,8 százalékra nőtt 2020 második negyedévében. 

A kihívásokkal teli környezetben is erős nettó beáramlás egyértelműen mutatja, hogy vagyonkezelési üzletágunk remekül teljesít. Megfelelő helyzetben vagyunk, hogy még nagy bizonytalanság mellett is jó működési eredményt érjünk el, és közép- és hosszú távon értéket teremtsünk a vagyonkezelési franchise számára.

– mondta Giulio Terzariol. 

[1] A biztosítástechnikai tartalékokkal kapcsolatos átmeneti intézkedéseket is figyelembe véve, a Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 217 százalék volt.

[2] Eltérő jelzés hiányában a közleményben az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP) a nem ellenőrző részesedések levonása utáni értéken szerepel.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...