Kövesse Facebook oldalunkat!

Változások jöhetnek a lakásfinanszírozásban a következő időszakban. A legfrissebb kormányzati utalások szerint az állami lakástámogatási rendszer egészülhet majd ki lakásfelújítási elemmel is. A bankok is új termékekkel jelenthetnek meg a jövőben, például előtakarékoskodás után kamatkedvezménnyel kínált felújítási célú személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitelekkel. A lakosság részéről komoly igény mutatkozik ezekre a legfrissebb adatok szerint – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az erős kereslet miatt a lakáspiac és a lakáshitelpiac egyelőre továbbra is növekedést mutat. 

– vélik az ingatlan.com és a BankRáció.hu szakértői

A drágulás miatt tovább nőhet a lakáshitelek szerepe is

A lakások iránti keresletet mutatja, hogy idén szeptemberben a magánszemélyek által hirdetett lakások iránt 5 százalékkal többen érdeklődtek az ingatlan.com-on, mint egy évvel korábban. Az ingatlanközvetítők kínálatában szereplő lakások iránt pedig az idei hónapokban 5-19 százalékkal volt nagyobb az érdeklődés.

A lakások drágulása miatt a vevőknek egyre nagyobb szüksége van külső forrásra is az ingatlanvásárláshoz, ami miatt tovább nőhet a lakáshitelek szerepe az ingatlanpiacon. Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu oldalán az év első kilenc hónapjában idén 105 százalékkal több kalkulációt indítottak lakáshitelekre tavalyhoz képest. Az összes hitelkalkuláción belül pedig közel 50 százalékos volt a lakáshitelek aránya. Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta, egyre nagyobb az érdeklődés a kiszámítható, több évre fix törlesztést garantáló, többek között a fogyasztóbarát lakáshitelek iránt, amelyek védelmet nyújtanak a kamatkockázatra. Emellett a növekszik a fogyasztóbarát lakáshitelek iránti igény is.

Erős számok a lakáshitelpiacról

A KSH statisztikái is egyértelmű bővülésről tanúskodnak. Az első félévben több mint 53 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg. Az lakáshitelek teljes összege 39 százalékkal 400 milliárd forint fölé nőtt. Trencsán Erika hozzátette, többéves távlatban még impresszívebbek a számok.

2014-ben, amikor a lakáspiac emelkedőre került, az év egészében kötöttek annyi lakáshitel-szerződést a bankok, mint az idei első félévben. A teljes hitelösszeg 2014 egészében 244,5 milliárd forint volt, amit az idei első félévben kötött szerződések pedig 65 százalékkal múltak felül.

– mondta a BankRáció.hu hitelszakértője.

Azt is elmondta, hogy az idei első félévben a lakáshitelek átlagos összege közel 8 millió forint volt, ez éves szinten 17 százalékos emelkedést jelent, a 2014-es szintnél pedig több mint 60 százalékkal magasabb.

Az elemzés szerint a kereslet a lakáspiacon továbbra is jelentős

A háztartások nettó reálbérének növekedése és az alacsony kamatok a lakáshitelezésnek és a személy kölcsönöknek is további muníciót adhat. A verseny fokozódhat a vásárlókért, és a bankok is új termékekkel jöhetnek elő. A BankRáció.hu szakértői szerint ezért a hitelválasztásnál még lényegesebb lesz, hogy az érintettek alaposan átnézzék a kínálatot a legkedvezőbb konstrukció megtalálása érdekében. Ezzel ugyanis akár milliós összeget is meg tudnak spórolni egy lakásvásárlásnál a teljes visszafizetendő összegekből adódó különbségek miatt.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...