A pénzügyek és biztosítások világában, ahol továbbra is különösen fontos a bizalom, az üzletkötők jól tudják, hogy mennyit számít az első benyomás varázsa. A stílus a személyiségünk része, akár akarjuk, akár nem, az ügyfeleinkben munkatársainkban mindig kialakul rólunk egy vélemény. Ha okosan alakítjuk ki a ruhatárunkat, azzal a karakterünket erősítjük, így könnyebben érhetünk el sikereket. Az idei ősz női divattrendjeiről a Biztosító Magazin Kovács Orsolyát, a YURKOV stílustanácsadó szalon alapítóját kérdezte.

Hamarosan jönnek a mindenféle bevásárló napok és hétvégék, milyen tanácsot adnál a bankokban és biztosítóknál dolgozó hölgyeknek vásárláshoz? Milyen darabokat keressenek idén ősszel, ha bevásárló körútra indulnak?

Bevallom, komoly különbség lehet aközött, ha egy pénzügyi területen dolgozó hölgy a legfrissebb trendeket követve próbál meg felöltözni, illetve ha a munkahely által megkívánt dressz kódot szeretné követni. Bárhogy is döntünk arról, hogy mit vegyünk magunkra, a legfontosabb, hogy a legelőnyösebb oldalunkról tudjuk megmutatni magunkat. Ha szigorúan csak a trendeket követjük, akkor biztosan hibát vétünk, ugyanis abban mi maguk – azaz a saját egyéniségünk – már kevésbé lesz benne.

A hiteles megjelenésnek ugyanis az az alapja, hogy saját magunkat tudjuk adni, méghozzá oly módon, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen az adott szituációhoz, amihez a ruhát választjuk.

A trendet akkor tudjuk igazán követni, amikor már legalább annyira ismerjük magunkat, hogy tudjuk milyen darabokra mondhatunk igent, illetve nemet. Érdemes átgondolni, hogy mi az, amit be tudunk integrálni az üzleti és a hétvégi ruhatárunkba is. Éppen ezért a legfrissebb divattrendek követéséhez első lépésként tudnunk kell, hogy milyen színek, színtónusok állnak jól nekünk.

Kovács Yurkov Orsolya éppen előadást tart a stílustrendekről. | Fotó: Kovács Yurkov Orsolya.

Honnan lehet tudni, hogy kinek melyik szín áll a legjobban? Nem kellene ennek ösztönösnek vagy rutinszerűnek lennie egy bizonyos kor felett?

Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az ösztönös tudásnak az a vége, hogy ha egy YURKOV stílusszakértő kinyit egy gardróbot, akkor az ott található ruhák kb. 70 százaléka megy a kukába – vagy legalábbis elajándékozása kerül, mivel a hölgyek egyébként sem hordják őket.

Nincs bennünk tudatosság, a pénzünk 70%-át feleslegesen dobjuk ki olyan ruhákra, amiket nem hordunk.

– hívja fel a figyelmet Kovács Orsolya, a Yurkov szalon alapítója.

Színkendők
A mindent eldöntő színkendők. Tavasz-nyár-ősz-tél: először a színekkel kell tisztában lenni, utána jöhetnek a trendek – magyarázza Kovács Orsolya. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád.

Hogy kinek milyen színek állnak jól, az sok mindentől függ, például attól, hogy milyen a hajunk vagy a szemünk színe, a szemfehérjénk, az arcbőrünk, a fogunk árnyalata, mivel mindezek együtt határozzák meg, hogy a hideg vagy a meleg színek állnak jól. Amikor hideg és meleg színekről beszélek, ezalatt azt értem, hogy például a piros színek is van hideg és meleg tónusa is. Míg az egyikben szenzációsan nézünk ki – és mindenki egész nap üzleteket köt velünk – addig a másik tónusával agyon vagyunk vágva és nem is sejtjük, hogy miért.

Aki nincs tisztában azzal, hogy melyik évszak-típus állhat a legközelebb hozzá: a tél-tavasz-nyár-ősz típus közül, annak javaslom, hogy forduljon stílusszakértőhöz. Mi például a kiscsoportos stílustréningeken – színkendők segítségével – megtanítjuk a hölgyeknek (és az uraknak is), hogy kinek-kinek melyik a saját palettája.

Első lépésként fontos tehát, hogy azt tudjuk, hogy melyik típus színvilága tükröz minket vissza leginkább – és még nem értünk el a trendekhez.

Pink rafinéria: A sötét mályva színű kabáthoz kiválóan passzol ez a pink sál, a cipő pedig még egyet csavar a szetten. | Fotó: Kovács Yurkov Orsolya.

Ha rendbe tettük a színeket és tudjuk, hogy hol vannak a határok, mire érdemes még ezen kívül figyelni?

A színeken túl fontos még az is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a testalkatunkhoz milyen szabásvonalú ruhák passzolnak leginkább. A hölgyeknek különféle tréningek keretében – személyre szabottan – szoktuk ezt megmutatni. Egy ilyen tréning alkalmával pillanatok alatt kiderül, hogy melyek azok a ruhák, amelyekben egy-egy hölgy kifinomultan nőies tud lenni.

Elmagyarázzuk többek között, hogy mikor milyen színű és vastagságú övet válasszunk és hová tegyük azt; kerek vagy inkább kámzsa nyakat válasszunk, felvetünk-e garbót, vagy éppen, hogy milyen szabású blézer áll jól.

A színek és a szabásvonalak döntik azt el, hogy ha belenézünk a tükörbe akkor egy stílusos és bizalmat keltő valaki néz-e vissza ránk.

– magyarázza Kovács Orsolya.

Szoknyát vagy nadrágot ajánlanál erre az őszre?

Szoknya esetében kulcspont, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen szoknyahossz áll jól. A pénzügyi és biztosítási tanácsadó hölgyeknek nagyon óvatosan kell bánni például a miniszoknyával. Egy hölgy ugyanis mindig azt fogja eladni, amire az ügyfelének a figyelmét – a színekkel, a ruha szabásvonalával – irányítja.

A színek összhangja: Orsi bőréhez kiválóan passzol ez az erős és határozott kék, valamint a könnyed eleganciát kölcsönző fehér szín. A szett harmonikus kiegészítője a kék magassarkú cipő. | Fotó: Kovács Yurkov Orsolya.

Mit üzensz konkrétan a hölgyeknek, milyen divattrendekre számíthatnak idén ősszel?

Az ősz és téli divattrendek rendszerint a New-Yorki Fashion Week kifutóiról érkeznek a boltokba, némileg persze visszafogottabb formában. Ha össze kellene foglaljam az előttünk álló hónapok fontosabb stílusjegyeit, azt mondanám, hogy

a figyelemfelkeltés hangulata idén ősszel keveredik a letisztultsággal és egy kreatívan klasszikus irányzat jön létre ebben a szezonban.

– magyarázza Kovács Orsolya.

Akár egy pléd is lehet stílusos… | Foto: Kovács Yurkov Orsolya.

Ha ki kellene választani a TOP 5 idei divattrendet szerinted melyek lehetnének azok?

Nem könnyű, de ha választanom kell akkor a következő öt tippet adnám az idei őszre a hölgyeknek, ha stílusosan szeretnének felöltözni:

  • Állatminták. Legfőképp ocelot, leopárd és kígyómintákkal találkozhatunk majd a boltokban, szinte minden mennyiségben. Ezek a minták előfordulhatnak kabáton, de akár egy nadrág kosztűmön is, kis és nagy felületeken egyaránt. Bánjunk vele ugyanakkor óvatosan, mivel – annak ellenére, hogy kis felületen stílusos – nagy felületen már közönséges hatást kelt. Amennyiben valaki vonzódik ehhez az irányzathoz, akkor egy leopárd mintás cipőben biztosan meg tud jelenni, de a minta megjelenhet még kendőn, karkötőn vagy az övön is. Lényeges, hogy ha az állatminta megjelenik a szettben, akkor más, hasonlóan hangsúlyos elemet már ne adjunk hozzá.
  • Strasszok. Ilyen-olyan formában szinte minden évben találkozunk velük, előfordulnak cipőkön, hajcsatokon – idén akár a legváratlanabb helyeken is tudnak majd fényleni. A tanácsadó hölgyek számára itt az lenne az egyértelmű üzenetem, hogy egy szettben, egy helyen viseljék, hogy ne legyen túlságosan sok a csillogás.
  • Kockás és pléd minták. Akárcsak az állatminták esetében ez is egészen kis felülettől egészen kis felületig megjelenhet. A kockás mintákat viszont már bátrabban használhatjuk: akár egy poncsóként, akár egy blézerként is megjelenhet a szettünkben. Nem rát azonban tudni, hogy a kockáknak van egy felület nagytó hatása, ha tehát nem szeretnének „bizonyos pontokat” tovább nagyítani érdemes elkerülni – vagy legalábbis visszafogottan bánni – a kocka mintákkal.
  • Bőr. Idén ősszel újra reneszánszát fogja élni a bőr. Szinte bármit fel lehet venni, ami bőrből van, legyen az kabát, szoknya, vagy akár még ing is. Ezzel is vigyázni kell, hogy ne toljuk túl és ne menjünk el közönséges irányba. Ceruza szoknyáknál például a térd környékén véget érő hosszúság a megfelelő választás.
  • Kendők. A kendők ebben az évszakban nem csak a trendekben jelennek meg. A kendőkre oly jellemző mintázat táskán vagy egy maxiruhán is is megjelenhet. Itt is az lenne az üzenetem, hogy bátran viseljenek kendőt a kedves olvasók, ugyanis a kendő viselés mindig kifinomult eleganciát jelez. (Gondoljunk csak vissza Grace Kellyre és táskájára, amire egy kendőt kötött) A kendőt tehát a táskára is nyugodtan ráköthetjük, de bátran viselhetjük a nyakunkban is, mivel nagyon fel tudja dobni a szettet.
Ocelotok támadása: Nagy felületen nem ajánlott a leopárd mintás szettek viselése a munkahelyen – ezeket a darabokat  inkább tartsuk meg a baráti összejövetelekre és egyéb “állatságokra”. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád

Aki szeretne jobban elmerülni a divatos ruhák világában, hol érhet el benneteket?

A Facebook oldalunkon (Yurkov fashion lounge) ingyenes élő videos bejelentkezésekkel szoktunk hétről hétre stílustanácsokat adni. Akit pedig komolyabban is érdekel, hogy milyen színek, színtónusok, illetve milyen szabásvonalú ruhák állnak jól, azok számára az Alap stílustréningünket ajánljuk. A körülbelül háromórás foglalkozás ára mindössze 24 ezer forint, ennek keretében az említett alapvető kérdésekre részletesebben is választ kaphatnak a hölgyek – és adott esetben az urak is – zárja gondolatait Kovács Yurkov Orsolya.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...