Kövesse Facebook oldalunkat!

Idén várhatóan újabb rekordot dönt a légi szállítmányozás Magyarországon, és ennek kapcsán a CIG Pannónia Biztosító elemzői azt vizsgálták, hogy milyen trendek jellemzik a piacot, mit és hová szállítanak a magyar cégek a leggyakrabban repülővel.

A tavalyi rekordmennyiség, 127 ezer tonna, után idén újabb rekord várható1 a légi szállítmányozásban Magyarországon, amely összhangban van a gazdaság gyors növekedésével. A CIG Pannónia vagyonbiztosítója aktív szereplője a cargo piacnak, 2013 és 2017 között megduplázta a légi szállítmányozási biztosításból származó díjbevételét.

A légi szállítás speciális terület, ahol általában kisebb súlyú, de értékes termékekből áll össze a rakomány, amelyet gyorsan kell a célállomásra juttatni. Mivel a légitársaságok felelőssége korlátozott, ezért a vállalatok előszeretettel kötnek biztosítást repülővel szállított áruikra.

A CIG Pannónia tapasztalatai szerint a magyar cégek gyakorta szállíttatnak orvosi műszereket, gyógyászati segédeszközöket, valamint laborteszteket légi úton. Ezzel együtt a repülővel szállított áruk köre igencsak széles: a törékeny fürdőszoba technikai eszközöktől kezdve, a dekorációs termékeken át egészen az értékes termékmintákig, vagy akár az élő bonsai fáig. Utazott már repülővel külhonba kalocsai mintával díszített hímes tojás, magyar tenyésztőtől származó, végső lakhelyére költöző puli, valamint ecsetfarkú patkány is. A légi import forgalomban ezzel szemben nem meglepő módon az IT szektor viszi el a pálmát.

De nemcsak a szállított termékeket illetően, hanem a káresemények fajtái alapján is különlegesnek számít a légi teherfuvarozás. Míg például a közúti szállítmányozás során a leggyakoribb káresemény a lopás vagy a baleset miatt sérült áru, addig a légi szállítmányozásban ezek a káresetek – a repülés biztonságos volta miatt – elenyészők. Ezzel szemben a leggyakrabban előforduló káresemények ugyanazok, mint amelyeket magánszemély utasok is meg szoktak tapasztalni. Így a toplista élén az áru elvesztése áll, ami a poggyász elvesztéséhez hasonló okokra vezethető vissza.

A biztosított áruk közül a legtöbbet Kínába, az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállítanak Magyarországról, míg a bejövő forgalom esetében szintén Kína és az Egyesült Államok a leggyakoribb kiindulási ország, de dobogós helyen végzett Tajvan is.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...