Mind a háztartások, mind a vállalatok hitel- és betétállománya nőtt júniusban a szezonálisan igazított adatok szerint, csak a tranzakciókat figyelembe véve – közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel.

Háztartási hitelállomány

A jegybank szerdai közleménye szerint a háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 39,1 milliárd forinttal, szezonális igazítás nélkül 49,3 milliárd forinttal emelkedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 47,8 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 1,5 milliárd forinttal nőtt.

Háztartási betétállomány

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 87,9 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 170,6 milliárd forintos növekedést mutatott júniusban. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 198,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében pedig 28,1 milliárd forintos nettó betétkivonás történt júniusban.

Vállalati hitelállomány

A vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 102,6 milliárd forinttal, a szezonális hatások kiszűrése nélkül pedig 79,1 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 47,7 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 31,5 milliárd forinttal emelkedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakcióból eredően 10,7 milliárd forinttal csökkent.

Vállalati betétállomány

A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 155,4 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 90,1 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 123,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében pedig 33,5 milliárd forintos nettó betétkivonás történt.

Külföld kötelezettségek

A külföldi kötelezettségek állománya 2018 júniusában a hitelintézetek mérlegfőösszegének 14,7 százalékát tette ki.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...