Hogyan befolyásol minket az idő változékonysága, és biztosítható-e az időjárás? A Generali ennek járt utána. Ha több a napsütés, nagyobb a jókedv? Az időjárás emberekre gyakorolt hatása egy igen alaposan kutatott terület, de vajon igaz-e, hogy ha a hőmérséklet jó, akkor kedvesebbek vagyunk egymással?

Amerikában és Kínában gyűjtöttek adatokat

59 kínai városban és közel 13 000 amerikai lakóterületen végeztek adatgyűjtést, mely során kiderült, hogy a 22°C-os átlaghőmérséklethez közelebb eső vidékeken felnövők barátságosabbak, az érzelmi stabilitásuk magasabb és lelkiismeretesebbek is, szemben azokkal, akik szélsőségesebb (akár hidegebb, akár forróbb) tájain élnek a bolygónak. Tehát igaz, és ezt kutatások bizonyítják.

A szélsőségek jobban megviselik az emberi pszichét

A frontátvonulások jól ismert biológiai következményei mellett az időjárás és az évszakok érzelmekre gyakorolt hatásai is bizonyítottak: a szélsőségek jobban megviselik az emberi pszichét. Ennek egyik jól megfigyelhető példája a szezonális affektív zavar (SAD), amely az évszakok változásához kapcsolódik. Előfordulhat tavasszal vagy nyári időszakban is, de jellemzően a tél érkezése, a rövidülő nappalok és a hideg beállta az, ami sokak vállára nehéz lelki terhet helyez.

Míg az év első felében a napsütéses napok száma magas, június 21-én, a nyári napfordulóval megfordul ez a tendencia és a nappalok ismét rövidülni kezdenek. Ebben az időszakban – a depresszióhoz hasonlóan – motivációvesztéssel és állandó kimerültség-érzéssel járó tünetek előfordulhatnak, koncentrációzavarral, reménytelenséggel, bűntudattal kísérve.

Az időjárás hatással van a hangulatunkra, az életkedvünkre, és arra is, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz.

Mindezen túlmenően a természet fizikai hatást is gyakorolhat életünkre: egy komoly jégeső, vagy az elmúlt hetekben is jelentkező viharok nagy károkat okozhatnak számunkra.
Felkészülten az időjárás viszontagságait is jobban viseljük

A magyarok a jelek szerint érzékelik, hogy az időjárási jelenségek kockázatot jelenthetnek otthonukra és szabadidős tevékenységeikre, szabadságunkra egyaránt.

  • A Generali adatai alapján elmondható, hogy a hölgyek kissé tudatosabbak ebben – jellemzően ők kötik a lakásbiztosítások 54%-át.
  • A férfiak viszont korábban kezdenek foglalkozni a kérdéssel: a Generali férfi lakásbiztosítási ügyfelei jellemzően 40-49 év közöttiek (27%), míg a hölgyek a 60-69 év közötti korosztályt képviselik legnagyobb arányban (24%).
  • Lakásbiztosítás terén az látható, hogy a nagyvárosok lakói a legtudatosabbak (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs).

A káradatokat látva fontos is a tudatosság az időjárás viszontagságaival szemben. A június eleji viharok kapcsán a Generali Biztosítóhoz közel 6000 kárbejelentés érkezett, értékük elérheti az 1 milliárd forintot. A legtöbb kár úgynevezett viharkár, de a jég és a villámlás is számos káresetet okozott.

Az időjárás azonban nemcsak az emberi kapcsolatokra vagy a vagyontárgyainkra lehet rossz hatással, de a nyaralásunkat is elronthatja. Sokak rémálma ez, de a Generali ügyfelei közül a férfiak mégis elővigyázatosabbak a témában: a 35-54 éves lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek több mint fele rendelkezik időjárás-biztosítással.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...