Kövesse Facebook oldalunkat!

Sajnos még mindig vannak olyan vállalkozások, amelyek a jogszabályi feltételek nélkül végzik tevékenységüket, ezért fontos az utazási iroda körültekintő kiválasztása – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke az MTI-nek.

A MUISZ védjegy biztosítékot jelent a fogyasztóknak

Az utazási irodák listája a főváros kormányhivatalának honlapján elérhető, és a MUISZ védjegye is biztosítékot jelent a fogyasztóknak. Ha valaki a nyilvántartásban nem szereplő utazásszervezővel utazik, akkor hibás teljesítés vagy a teljesítés elmaradása esetén nem, vagy csak korlátozottan érvényesítheti fogyasztói jogait – figyelmeztetett.

Molnár Judit kiemelte az utazási szerződés megkötésének szükségességét. Ha az ügyfél utazásközvetítőnél foglal, a szerződésnek mindkét fél – az utazásszervező és az utazásközvetítő – pontos adatait, elérhetőségét tartalmaznia kell.

Az utazásszervező fizetésképtelensége esetén fedezetet nyújtó vagyoni biztosítékot is fel kell tüntetni a szerződésben

– hangsúlyozta.
Az utazás teljes bruttó költségét, egy összegben is fel kell tüntetni, az utasbiztosítás kötése pedig elengedhetetlen

Azt is kiemelte, hogy az utazási szerződésben fel kell tüntetni az utazás teljes bruttó költségét, egy összegben. A MUISZ évek óta szorgalmazza a bruttó árazás jogszabályi előírását, hogy az utasokat ne érje meglepetés – emlékeztetett.

Ugyancsak elengedhetetlennek nevezte a biztosítás megkötését is, ennek hiányában akár több milliós fizetési kötelezettsége is keletkezhet az utasoknak

– mondta Molnár Judit.

Népszerű a charter járat és a tengerpart

Az utazási irodák szolgáltatásait évente nagyjából 1 millió ember veszi igénybe. Rendszerint a közvetlen charterjáratokkal elérhető tengerparti nyaraló programok, valamint a távoli, egzotikus úti célokra választják az utazási irodák szolgáltatásait – mondta.
Nincs változás a legnépszerűbb úti célok között

A legnépszerűbb úti célok között idén nyáron nincs jelentős változás. A legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyek közül kiemelte Horvátországot, Görögországot és Törökországot, de egyre többen választják ismét Egyiptomot. Ugyancsak kedveltek az európai és tengerentúli kulturális körutazások, illetve egyre nagyobb számban vesznek részt magyar utasok a világ minden tájára induló tengeri hajóutakon – ismertette.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...