A személyi hitelek iránti kereslet a háztartások jövedelmének növekedése és az elhalasztott vásárlások pótlása miatt jelentősen nőtt tavaly. A tipikus ügyfél harmincas, negyvenes éveiben jár, az igényelt 1,1 millió forintot pedig autóra, lakásfelújításra vagy hitelkiváltásra költi – derült ki a K&H Bank beszámolójából.

Hatalmas növekedést ért el 2017-ben a személyi kölcsönök piaca

Az új szerződések összege átlépte a 300 milliárd forintos szintet, ami 47 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A K&H a piaci átlagot meghaladó növekedést ért el a személyi hiteleknél: 68 százalékkal 24 milliárd forintra emelkedett a folyósított személyi hitelek összege.

Januárban még nagyobb fordulatszámra kapcsolt a piac: 81 százalékkal több személyi kölcsönt vettek fel a háztartások éves szinten.

 

A látványos növekedésben több tényező játszik szerepet

„A lakossági fogyasztás felfutása, a válság évei után elhalasztott vásárlások pótlása, azaz a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, a háztartások jövedelmének emelkedése és az alacsony kamatkörnyezet mind-mind hozzájárult a bővüléshez”

– mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

Az alacsony kamatokra utalva elmondta azt is, hogy a teljes piacot nézve 2012-höz képest a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója lényegében a felére, 14,5 százalékra csökkent, ami egy 1 millió forintos, 5 évre felvett fix kamatozású konstrukció esetében azt jelenti, hogy a havi törlesztés közel 30 ezerről 23 ezer forintra csökkent.
Mi a favorit? Autó, lakás, hitelkiváltás: ezekre nyújtották a legtöbb kölcsönt

A K&H tavaly összesen 21 ezer személyi kölcsönt nyújtott, ami 61 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

  • Az egy folyósításra jutó összeg átlagosan 1,14 millió forint volt, a személyi kölcsönök átlagos futamideje pedig 50 hónap, azaz alig több mint 4 év.
  • Tavaly a személyi kölcsönök több mint felét, 58 százalékát a 30-49 évesek vették fel, a 18-29 éves korosztály részesedése 22 százalékot, az 50 évnél idősebbeké közel ugyanennyit, 20 százalékot tett ki.
  • A személyi kölcsönök kétharmadát férfiak igényelték, 33 százalékát pedig a nők. 
  • Az adatokból az is látszik, hogy a nők esetében az idősebbek igényelnek inkább személyi hitelt, míg a férfiaknál a fiatalabbak: az átlagosnál nagyobb a nők aránya a 40-59 évesek esetében, a férfiaknál pedig a 18-39 évesek kaptak több személyi hitelt.

Az országon belül viszonylag kiegyensúlyozott a személyikölcsön-igénylések száma. Tapasztalataink szerint az ügyfelek jellemzően autóvásárlásra, lakásfelújításra és a meglévő, magasabb kamatozású hiteleik kiváltására használják a pénzt. A csúcsidőszakot pedig a tavasz és a nyár vége jelenti az igénylések szempontjából”

– tette hozzá Rajna Gábor.

Minden negyedik hitelt online igénylik

A K&H arra számít, hogy idén a lakossági fogyasztás további emelkedése miatt a személyi kölcsönök piacán folytatódik a növekedés. Igaz, a tavalyi magas kihelyezések miatt a bővülés mértéke várhatóan alacsonyabb lesz. 2018-ban 330 milliárd forintra rúghat a folyósított személyi hitelek összege, ami 8 százalékos emelkedést jelentene 2017-hez képest. Az online igénylések térnyerése szintén segítheti a növekedést, hiszen kevesebb adminisztrációval, könnyen és gördülékenyen igényelhetőek ezek a konstrukciók.
A szakember ugyanakkor elmondta:

 A K&H-nál majdnem minden negyedik folyósított személyi hitelt online igényelték az ügyfelek, leginkább a 26-49 éves korosztály nyitott erre a megoldásra. A jövőben további emelkedésre számítunk. Középtávon a lakossági fogyasztás szempontjából kockázatot jelenthet, hogy a háztartások egy része már nem csak a fizetéséből, hanem hitelfelvételből vásárol, ami előre hozott fogyasztás jelent.

– mondta a szakember.

Ugyanakkor az kedvező, hogy vannak fékek a rendszerben, amelyek a lakosság túlzott eladósodását gátolják. Az egyik legfontosabb elem a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató a JTM.

A JTM nem engedi, hogy egy-egy háztartás a nettó jövedelmének több mint 50 százalékát – 400 ezer forint feletti nettó jövedelemnél 60 százalékát – fordítsa hitelek törlesztésére.

Fotó: Freepik

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...