Kövesse Facebook oldalunkat!

Megosztó – mondják egyre többen a befektetők és a spekulánsok közül is a bitcoinra. Elvileg egy új pénzügyi szektor vagy banki megoldás – kinek melyik tetszik – előhírnöke lenne ez, és a többi hozzá hasonló kriptovaluta – vagy épp a blockchain technológia megjelenése; a valóság úgy tűnik mégsem ilyen rózsás – írta tegnapi cikkében Mándó Milán, a Minner.hu elemzője.

Húzósak a tranzakciós költségek, közben meg omlik össze az árfolyam

  • Ha bitcoinnal akar valaki utalni, ennek a költsége jelenleg az egekben van: egyelőre nem nagyon éri meg ilyen módon pénzt küldeni.
  • Úgy tűnik a bitcoin jelenleg a hazárdőrök, spekulánsok játékszere. Hihetetlen eufória vette körül ugyanis december közepéig az árfolyamot, de ez mostanra átváltott pánikká: a bitcoin árfolyama egy nap alatt 14.400 dollárról 10.000 dollárig zuhant. 
  • A 2017 december közepei 20.000 dolláros csúcshoz képest 50 százalékkal vagyunk lejjebb. Van miért aggódni?

Illikvid, nem a profik kereskednek vele, tele a piac a kezdő árfolyamzsonglőrökkel

  • Úgy tűik, hogy nem a megfontolt és nagy tapasztalattal rendekető befektetők kereskednek a bitcoinnal: nagyobb árfolyamzuhanás akár egy eladási lavinát is elindíthat.
  • Kockázati tényező az is, hogy a bitcoin átválthatósága nehézkes, emiatt pedig illikvid.
  • Már az is nehezíti a pénzváltást, hogy nagyobb árfolyamváltozás esetén azok a tőzsdék, ahol online lehet vásárolni bitcoint lehalnak, a weboldaluk elérhetetlenné válik.

Képzeljük csak el: Az árfolyam bezuhan, a befektető visszaváltaná a bitcoinjait valami normálisabb devizára, és akkor puff-neki nem lehet elérni az elektronikus pénztárcát.
Sajnos mivel a kriptovaluta-spekulánsok többsége még tapasztalatlan befektető, így valószínűsíthető, hogy a többségük több pénzt kockáztat, mint amit megengedhet magának.

– magyarázza Mándó Milán.

Ebből megint csak az következik, hogy akik, kvázi a rezsipénzt tették fel a Bitcoinra, jobban is fognak pánikolni és sokat veszítenek. Sőt, olyat is lehetett olvasni, hogy volt aki hitelből vásárolt bitcoint mert azt hitte, hogy majd 1 millió dollár lesz az árfolyam.

Bedönthetik a nagyok a bitcoint

Mivel a bitcoinnál folyamatosan látszik az egész főkönyv, így egyszerűen lehet követni, hogy melyik virtuális tárcának mennyi a BTC egyenlege egy adott pillanatban.

Vajon a Pareto elv itt is érvényes lenne? Kiderült ugyanis, hogy míg a bitcoin tulajdonosok 97%-ának kevesebb, mint 1 BTC-je van, a maradék 3%-nál van a BTC dollárban kifejezett összértékének 87%-a. Erről bővebben itt lehet olvasni. 

A többi kriptovaluta is a bitcoinnal együtt zuhan

Azt gondolhatnánk, hogy oké zuhan, a bitcoin árfolyama, de vannak más kriptovaluták is. Na igen! Csak az a helyzet, hogy ilyenkor a hasonló kriptonvaluták az árfolyama is csökken. Mivel a bitcoint sokan a teljes egészében a kriptovaluta piaccal veszik egy kalap alá, így az árfolyamára ható változások kihatnak a többi kriptovalutára is. Tehát még diverzifikálni sem lehet a kriptók között! – magyarázza Mándó Milán.
Jelenleg így néz ki a bitcoin árfolyama

Bitcoin

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...