Kövesse Facebook oldalunkat!

Az elöregedő társadalom miatt a szlovén kormány hosszú távú idősellátási és gondozási törvénytervezetet készít, amelyhez további forrásokat biztosít – jelentette be Milojka Kolar Celarc egészségügyi miniszter kedden Ljubljanában.

A nyugdíjbiztosítás, az egészségellátás és szociális ellátás intézménye mellé a kormány hosszú távú idősellátás és gondozási ellátás bevezetését tervezi, a törvény véglegesítéséhez azonban még szükség van a pénzügyminisztériummal való egyeztetésre – mondta a tárcavezető.

Kifejtette, hogy az új ellátási rendszer felhasználói a jövőben eldönthetik, higy

  • öregek otthonába költöznek vagy
  • saját otthonaikban tartanak igényt a gondozásra,

utóbbinál a rászorulók pénzügyi juttatásban részesülnek, illetve házi gondozót vehetnének igénybe.

Nem lesz olcsó

Ezen jogok biztosításához további 300 millió euróra van szükség – mondta Kolar Celarc. Hozzátette: a költségek kétharmadát a nyugdíjpénztárak és a betegbiztosítók fedezik, a valamivel több mint 100 millió euró költséget pedig új illeték bevezetésével teremti meg a kormány: a jövedelmek után, annak nagyságától függően, 4 és 25 százalék közötti illetéket kell majd fizetni.

A tavaly készült egyik tanulmány szerint Szlovéniában az elkövetkező hét évben 20 százalékkal nő azok száma, akiknek szükségük lesz a fent említett gondozásra. 2016-ban a szlovén lakosság 19 százaléka volt idősebb 65 évnél és 4 százaléka töltötte be a 80 évet.

Az Eurostat demográfiára vonatkozó statisztikai előrejelzései szerint Szlovéniában 2030-ban a népesség negyede lesz idősebb 65 évnél, a különböző betegségek miatt, mint például az Alzheimer-kór, pedig közülük sokan nem lesznek képesek ellátni magukat és segítségre szorulnak majd.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...