Kövesse Facebook oldalunkat!

Az energetikai tanúsítványrendszer november elsejétől hatályos átalakulása segíthet a tudatos és energiahatékony építkezések és felújítási munkálatok hazai fellendítésében, hiszen a rendeletben foglaltak igazodnak az Európai Unió karbonsemleges célkitűzéseihez és az új forma a fogyasztók számára is átláthatóbb képet ad az ingatlan állapotáról. Az OTP Bank javasolja, hogy azok, akik most új otthon építésében gondolkodnak vagy szeretnék, hogy meglévő ingatlanjuk minél alacsonyabb energiafelhasználású legyen, mindenféleképpen konzultáljanak egy energetikai tanácsadóval.

A lakóingatlanok értéke folyamatosan változik az évek múlásával. Az állagmegőrzésen túl ezért hasznos lehet a korszerűsítés elvégzése, mely hosszútávon csökkentheti az ingatlan fenntartási költségeit, valamint növelheti annak értékét. A novembertől érvényes új energetikai tanúsítvány és besorolási rendszer az ügyfélbarátibb megközelítése révén segítheti a lakástulajdonosakat a későbbi felújítások megtervezésében. A kivitelezés megkezdése előtt azonban a legfontosabb, hogy megfelelő szakembertől tájékozódjunk – javasolja az OTP Bank.

Egy ingatlan korszerűsítésének legfőbb irányát a hiteles energetikai tanúsítvány mutatja meg, melyet a tulajdonos kiegészíthet egy előzetes energetikai számítás elkészíttetésével. Az energetikai tanúsítás az épületek vagy ingatlanok energetikai hatékonyságának objektív mérőszáma, mely hőveszteség és a gépészeti rendszerek alapján számolja ki az energiafelhasználást. Függetlenül attól, hogy az ingatlan lakott vagy lakatlan, illetve, hogy az ott élők hogyan használják. Az előzetes energetikai számítás ezzel ellentétben még nem minősül hitelesnek, így korszerűsítés esetén azt mutatja meg, hogy a munkálatokkal mennyire csökkenthető az adott ingatlan energiafelhasználása. A november 1.-től érvényes módosításokat* követően az energetikai tanúsítvány adatai még inkább hozzájárulnak a fenntarthatóbb és élhetőbb otthonok megteremtéséhez, hiszen egy külön szövegmező tartalmazza majd az ingatlanra vonatkozó fejlesztési lehetőségeket, valamint már az életciklus alapú széndioxid-kibocsátást is méri. 

Érdemes különbséget tenni egy épület és az épületben található lakóingatlan energetikai jellemzői között. Egy épület tanúsítása az összes lakás átlagát veszi figyelembe, ami gyakran nem ad pontos képet az egyes lakások valós energiafogyasztásáról. Például, ha egy lakás az épület legfelső szintjén helyezkedik el és mindkét oldalról kültéri területek övezik, az az esetek többségében hőveszteséghez vezet. Ennek eredményeként a lakás energiafelhasználása vélhetően magasabb, mint az épület átlaga.

– részletezte Vései Eszter, okleveles építészmérnök, épületenergetikus és ingatlanvagyon értékelő.

Az energiaárak drasztikus emelkedése következtében az ingatlanpiacon is előtérbe került a zöld szemlélet. A megváltozott fogyasztói igényekre reagálva hívta életre az OTP Bank lakáscélú zöld hitelét, mely július óta elérhető.

Eddigi tapasztalataink szerint az látszik, hogy az ügyfelek főként új lakások vásárlása és építése céljából veszik igénybe, energetikai korszerűsítésre csupán 2,8-3 százalék használja fel. Bár az első lépések megtétele a legnagyobb kihívás, de már kisebb munkálatok elvégzésével is jelentős mértékben csökkenthető a háztartások fogyasztása.

 – tette hozzá Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

Időről időre felülvizsgálatra kerül, hogy az épületek miként tudnak csökkenteni környezeti terhelésükön, így az otthonok is élhetőbbé válhatnak. Az energetikai tanúsítvány jogszabályi változásainak megfelelően a hiteligénylés feltételei is módosultak eszerint. A Magyar Nemzeti Bank az új hatályba lépő jogszabályokhoz igazította a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény feltételeit, azaz a 2023. november elsején vagy azután kiállított építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlás vagy építés esetén az ingatlan primerenergia-igénye négyzetméterenként legfeljebb évi 68 kWh lehet a korábbi 80 kWh helyett. Az ingatlan energetikai besorolása pedig el kell érje a legalább „A+” minősítést.

Míg a korszerűsítési hitelcél esetén a fejlesztést követően az ingatlannak el kell érnie a legalább „A+” minősítést és az összesített energetikai jellemző számított értéke (primer energiaigény) legfeljebb 76 kWh/m²/év lehet. A beruházás azonban akkor is zöldnek minősül, ha a primer energiaigény 30 százalékot csökken.

Az OTP –nél a Zöld Lakáshitel teljes hiteldíjmutatójának mértéke THM 8,2%, melyet az OTP Bank a 2023. október 16-án érvényes kondíciók alapján határozott meg. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800176.kor

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...