Kövesse Facebook oldalunkat!

Megbolygatták a szezonális ingatlanpiaci trendeket a falusi és a városi családi otthonteremtési támogatással (csok), valamint a babaváró támogatással kapcsolatban bejelentett változások: június közepéhez képest júliusban 16 százalékkal nagyobb vevői aktivitást mért a Duna House az ingatlanpiacon – közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.

A tavalyi év mélyrepülése után máris kezdetét vette a 2023 második félévétől várt felívelés, a csok-változások bejelentésének hatására a szokásos nyári uborkaszezon helyett egyre intenzívebb vevői érdeklődésről számolnak be az ingatlanszakértők.

– idézték a közleményében a Duna House PR és elemzési vezetőjét, Benedikt Károlyt.

A szakértő szerint a vásárlók érdeklődésének erősödésével vélhetően az ingatlanárak is rövid idő alatt reagálnak majd a fordulatra, ezért érdemes mihamarabb lépni a családoknak.

A jelenlegi feltételek mellett otthonteremtési támogatások igénylési határideje december 31.

A Duna House és a Credipass szakértőinek számításai alapján júliustól mindössze 3 hónapot fordíthatnak az értintett családok ingatlankeresésre, ha még szeretnék igénybe venni a most elérhető állami támogatási lehetőségeket, mivel számolni kell a hitelpótlás valamint a hitelbírálat átfutási idejével is.

A babaváró hitel valamint csok támogatás iránti igényt tanácsos október végén, de legkésőbb november elején beadni, hogy tartható legyen az év végi határidő – hívták fel a figyelmet.

Egy májusban elfogadott kormányrendelet értelmében 2024-től módosul a babaváró és csok támogatás rendszere.

Az egyik legfontosabb változás, hogy január 1-től használt lakás vásárlására többé nem vehető igénybe a csok, csakis a listában szereplő preferált kistelepüléseken és ott is csak korszerűsítéssel, bővítéssel egybekötve.

A „városi” csok, ezzel az illetékmentesség – amely a vételár 4 százaléka – a 3 százalékos kedvező kamatozású támogatott hitel, és az adóvisszatérítési támogatás is megszűnik, azonban változó feltételekkel elérhető marad a falusi csok – írták.

Az új, egylakásos lakóház esetében elérhető falusi csok támogatás nem változik, egy gyermek esetén továbbra is 600 ezer, két gyermeknél 2,6 millió, 3 vagy annál több gyermek esetén 10 millió forint – írták.

Január 1-jétől változnak a babaváró támogatás feltételei is, 10 millió forintról 11 millióra emelkedik a kamatmentes támogatás összege. A házaspár azonban csak akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a pár nő tagja az igényléskor még nem töltötte be a 30. életévét, illetve – átmeneti szabályozásként 2024. december 31-ig – ha a feleség elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát.

Nyitókép: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...