Kövesse Facebook oldalunkat!

Magas a troposzférikus (talajközeli) ózon koncentrációja Magyarországon, több mérőállomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az elmúlt napokban és jelenleg is a nappali időszakban magas a troposzférikus ózon koncentrációja Magyarországon, több állomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket (azaz 8 órán keresztül meghaladta a 120 mikrogramm/köbmétert).

Hozzátették: az ózon koncentrációjának szintje azonban még nem érte el a tájékoztatási, illetve a riasztási fokozatot, így nem rendeltek el szmogriadót.

A bejegyzéshez készített infografika szerint szerdán az ország déli harmadában és az északkeleti sarokban lesz 100-130 mikrogramm/köbméter között az ózon koncentrációja, máshol ennél magasabb érték várható. Csütörtökön elsősorban Miskolc és Nyíregyháza térségében, valamint az Északi-középhegység legmagasabb pontjain lesz alacsonyabb a koncentráció, máshol 130 mikrogramm/köbméter feletti értékre kell számítani.

Mint írták, a magas ózonkoncentráció miatt kialakuló szmogot fotokémiai szmognak is nevezik. A szmogriadónak Magyarországon is két fokozatát különböztetik meg: a tájékoztatásit és a riasztásit.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettségi szint meghaladja azt az értéket, amelynek rövid idejű hatása is veszélyt jelenthet a különösen érzékenyekre, vagyis három egymást követő órában meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert. A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettségi szint a teljes lakosságra nézve veszélyt jelenthet, vagyis amikor három egymást követő órában meghaladja a 240 mikrogramm/köbmétert, vagy 72 órán túl meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert – írták.

Hozzátették: a troposzférikus ózon jelenléte ártalmas lehet az emberi egészségre, leginkább a fiatalabb és idősebb korosztályra. Tüdőbe kerülve légzési nehézségeket okoz, elősegíti az asztma kialakulását, ezenkívül szemirritációt, fejfájást is okozhat.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...