Kövesse Facebook oldalunkat!

Bár jelenleg is sokfelé van belvízvédelmi készültség elrendelve az országban, a meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan tovább fog nőni az elöntött területek nagysága.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapjának csütörtöki adatai szerint jelenleg az országban 44 szakaszon van belvízvédelmi készültség: 33 szakaszon a legenyhébb, elsőfokú, de 11-en másodfokú készültség van érvényben a belvíz miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön agrometeorológiai előrejelzésében azt hangsúlyozta: a folytatásban újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a következő napokban várhatóan növekednek a belvizes területek, főleg az Alföldön.

Kifejtették: a múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte az időjárást. A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 milliméter közötti csapadék – hó vagy eső – hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a

Tiszántúlon. Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egyméteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a következő egy hét során is változékonyan alakul az időjárás, ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek Magyarország fölött is átvonulnak. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn.

Főleg esőre lehet számítani, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat. Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 milliméter csapadék is hullhat.

Ugyanakkor megjegyezték: „az előrejelzés bizonytalansága nagy”, ezért érdemes folyamatosan figyelni a legfrissebb előrejelzéseiket.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...